Συμψηφισμοί παντού από το 2023

Φωτογραφία αρχείου (27/9/2016) του νέου υπουργού Οικονομικών,Χρήστου Σταϊκούρα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σχέδιο επέκτασης του αστερισμού των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος με βεβαιωμένες οφειλές των φορολογουμένων προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις καθυστερήσεις πληρωμών από το κράτος στους πολίτες και αντίστροφα.

Το σχέδιο θα βάζει στο παιχνίδι των συμψηφισμών ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολεοδομίες, ανάβοντας το πράσινο φως στο Δημόσιο να σβήνει οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, πρόστιμα από αυθαίρετα, δημοτικά τέλη ή κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία με επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο το βουνό με τα χρέη των πολιτών θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, ενώ το κράτος θα μαζεύει φορολογικά έσοδα που θα έχει τη δυνατότητα να τα κατευθύνει για αναπτυξιακή/φορολογική πολιτική.

Συναίνεση δανειστών

Το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους ώστε σχετική διάταξη να περιληφθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την πάταξη του λαθρεμπορίου που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Το μέτρο των συμψηφισμών σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο τέλος του 2022, όταν δηλαδή η χώρα θα εξέρχεται από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και οι στόχοι στα πλεονάσματα θα είναι κατώτεροι από το σημερινό ασφυκτικό όριο του 3,5% του ΑΕΠ.

Το μέτρο θα εποπτεύεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία παρακολουθεί ήδη την αυτοματοποιημένη διαδικασία των συμψηφισμών των επιστροφών φόρου με οφειλές από ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ που δεν έχουν εξοφληθεί ή μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι μόνες περιπτώσεις οφειλών που δεν συμψηφίζονται με τις επιστροφές φόρου είναι αυτές που έχουν ήδη ρυθμιστεί από τους φορολογούμενους.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στον ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή ή καταβάλλονται τμηματικά λόγω υπαγωγής τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε έκτακτη ρύθμιση βάσει νόμου. Στην περίπτωση αυτήν ο συμψηφισμός δεν γίνεται μόνο με την πρώτη ανεξόφλητη δόση, αλλά υποχρεωτικά με όλο το ποσό της οφειλής προς το Δημόσιο. Επιπλέον, σε συμψηφισμό υπόκεινται και οι οφειλές που έχουν παραγραφεί, εφόσον δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία παραγραφής τους.

Εκτός από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου συμψηφίζονται και τα ποσά από υπερπληρωμές που είχαν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά λάθος στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, αν είχαν πληρώσει αυξημένο ποσό φόρου σε σχέση με αυτό που ήταν η φορολογική τους οφειλή ή είχαν καταβάλει επιπλέον δόσεις. Από τα στοιχεία της εκκαθάρισης των περσινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε ότι πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή με επιστροφή φόρου, εκδόθηκε για 967.127 φορολογούμενους. Υπολογίζεται ότι έγιναν συμψηφισμοί σε περίπου 200.000 φορολογούμενους με βεβαιωμένες οφειλές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα