Σύμφωνο Σταθερότητας Ε.Ε: Αδειάζει η κλεψύδρα για την μεταρρύθμιση

Το αδιέξοδο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες που θα διέπουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζεται. Αν τελικώς δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση το επόμενο δίμηνο, τότε η Ε.Ε θα επιστρέψει στο προϋπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο είχε τεθεί σε παύση λόγω της πανδημίας, εξέλιξη με προφανές αρνητικό πρόσημο για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η ανάπτυξη στην Ευρώπη ήδη έχει φρενάρει, εξαιτίας κυρίως της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ τα βασικά της επιτόκια. Τα σημάδια που εμφανίζονται στην επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης και συνολικά της ΕΕ είναι άκρως ανησυχητικά. Η πλειοψηφία των δεικτών που αφορούν τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας υποχωρούν και οι αναλυτές επισημαίνουν ευλόγως πως η Ευρώπη βασίζει σταθερά προς την ύφεση.

Ενδεχόμενο ναυάγιο στη διαβούλευση για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα οδηγήσει στη αναπόφευκτη επιστροφή στο προϋπάρχον αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα σφίξει κι άλλο τη θηλιά στις ευρωπαϊκές χώρες και προφανώς θα θέσει εν αμφιβόλω τις προοπτικές ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που η Ελλάδα δεν επιθυμεί να… πραγματοποιηθεί και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε έχει συνταχθεί με το μέρος των χωρών του Νότου και της Γαλλίας, που ζητούν μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ανυποχώρητη η Γερμανία

Υπάρχει, όμως και η Γερμανία, η οποία διαχρονικά και… παραδοσιακά θέλει να επιβάλει τις απόψεις και δη σ’ ένα τόσο κομβικό και δομικό θέμα για την δημοσιονομική-οικονομική κουλτούρα της Ευρώπης. Το Βερολίνο πάει κόντρα και στην Κομισιόν, η οποία τείνει το μέρος του Νότου, συστήνοντας χαλαρούς κανόνες επιτήρησης με τετραετείς συμφωνίες και αγνοώντας τις γερμανικές προτάσεις για αυτόματη μείωση χρέους.

Η Γερμανία ζητά άμεση επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα καθώς και ενιαίες και μετρήσεις απαιτήσεις μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων για όλους. Η επιβολή ενός «κανόνα χρέους» για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το οικονομικό μέγεθος και την κατάσταση που ευρίσκονται, αποτελεί την προμετωπίδα της γερμανικής επιμονής αλλά και το κύριο σημείο διαφωνίας με τον ευρωπαϊκό νότο και την Κομισιόν.

Συμβιβαστικές προτάσεις

Ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου έχουν κατατεθεί και προτάσεις με συμβιβαστικό χαρακτήρα, που στην ουσία επιχειρούν να «χρυσώσουν» το χάπι-στο μέτρο του δυνατού- για τις δύο πλευρές. Όπως αυτή της Ισπανίας που αφήνει εκτός των κρατικών λογαριασμών τις δαπάνες για την Άμυνα, την πράσινη ανάπτυξη, τη ψηφιοποίηση. Για τις αμυντικές δαπάνες η χώρα μας τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξαίρεσής τους από τον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, καθώς ως γνωστόν δαπανά πολλά δισ.ευρώ κάθε χρόνο.

Η εν λόγω πρόταση προσφέρει ως αντάλλαγμα στη Γερμανία, που προς ώρας δεν θέλει να ακούει για… εξαιρέσεις, τη εν μέρει εφαρμογή της ρήτρας μείωσης χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αλήθεια είναι πως ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς τη σύγκλιση των δύο τάσεων εντός της Ευρώπης, του Βορά με κύριο εκφραστή τη Γερμανία και του Νότου. Για μία ακόμη φορά, ενώπιον ενός εξαιρετικά σημαντικού θέματος, η Γηραιά Ήπειρος εμφανίζεται διαιρεμένη και αναποφάσιστη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα