Συμφωνία στρατιωτικής αλληλοβοήθειας υπέγραψαν Βρετανία-Σουηδία

Σύμφωνο ασφαλείας που προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης υπέγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τη Σουηδή ομόλογό του Μαγκνταλένα Αντερσον.

Εάν κάποια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση, θα βοηθηθεί από την άλλη με διάφορους τρόπους, δήλωσε αρχικά η Σουηδή πρωθυπουργός. Ο Τζόνσον, ερωτηθείς από το BBC τι ακριβώς θα έκανε η Βρετανία εάν η Ρωσία επιτεθεί στη Σουηδία, απάντησε: «Κατόπιν αιτήματος της Σουηδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο φυσικά θα παράσχει βοήθεια. Σημασία έχει τι θα αποφασίσει να ζητήσει η Σουηδία».

Το σύμφωνο, πρόσθεσε, θα μπορούσε να σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών ή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και παροχή στρατιωτικών πόρων. «Θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες, να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές ασκήσεις και την περαιτέρω κοινή ανάπτυξη της τεχνολογίας».

Σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν η Σουηδία χρειαστεί βοήθεια στην «γκρίζα ζώνη», δηλαδή αφού υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πριν γίνει αποδεκτό, ο Τζόνσον είπε ότι το αίτημα ένταξης είναι «ξεχωριστή συζήτηση» και είναι «θέμα της Σουηδίας».

Η Σουηδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν έχει αποφασίσει να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα «υποστηρίξει οποιαδήποτε πορεία δράσης επιλέξει η χώρα». «Σε περίπτωση καταστροφής ή επίθεσης στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ερχόταν στη βοήθεια της Σουηδίας με ό,τι ζητούσε η Σουηδία».

Το σύμφωνο θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη σε περιόδους κρίσης διευκρίνισε από την πλευρά της η Σουηδός πρωθυπουργός.

Επόμενος σταθμός του Τζόνσον είναι η Φινλανδία, με την οποία αναμένεται να αναληφθούν παρόμοιες δεσμεύσεις. Σε δήλωση που εξέδωσε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του στη Σουηδία, εξάλλου, είπε ότι η Βρετανία θα στηρίξει και τις δύο χώρες εάν δέχονταν επίθεση. Η απόφασή τους για το αν θα ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία αναμένεται εντός των ημερών.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η συμμαχία παραμένει προσανατολισμένη προς την αντιπαράθεση» και ότι μια τέτοια κίνηση αυτή δεν θα εξυπηρετούσε τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα