Συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ: Τι προβλέπει – Ποιες είναι οι αντιδράσεις

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ συμφώνησαν χθες, Πέμπτη, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η οποία, όταν υπογραφεί, θα καταστήσει το Άμπου Ντάμπι μόλις την τρίτη αραβική χώρα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα δει το Ισραήλ να θέτει τέρμα στα πρόσφατα σχέδιά του να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα ΗΑΕ. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν το επιβεβαίωσε, διευκρινίζοντας ότι «η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει αναβληθεί αλλά το Ισραήλ δεν έχει αποποιηθεί αυτή την πιθανότητα».

Η συμφωνία έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα στη Μέση Ανατολή

Με ανάμεικτα συναισθήματα έγινε δεκτή στη Μέση Ανατολή η συμφωνία ΗΠΑ- Ισραήλ- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ- ΗΑΕ. Άμεσα προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Σαμάρειας -μίας εκ δων δύο επίμαχων περιοχών, η δεύτερη είναι η Ιουδαία- έκανε λόγο για «απάτη του αιώνα». Την αντίθεσή της εξέφρασε, επίσης και η Χαμάς, με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης να υποστηρίζει ότι η συμφωνία: «εξυπηρετεί το αφήγημα των Σιωνιστών».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την άλλη πλευρά, απαντούν ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων.

Αναλυτικά τι προβλέπει η Συμφωνία:

– Εγκατάσταση πρεσβειών εκατέρωθεν

– Στενή συνεργασία σε επενδύσεις, ενέργεια, περιβαλλοντική προστασία και την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονωϊου

– Στη δέσμευση του Ισραήλ ότι δε θα προχωρήσει σε προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η αντίδραση της Τουρκίας: Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει τα ΗΑΕ

Η Τουρκία δήλωσε πως η Iστορία δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρέσει ποτέ την «υποκριτική συμπεριφορά» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο παλαιστινιακός λαός και η παλαιστινιακή κυβέρνηση σωστά αντέδρασαν έντονα για τη συμφωνία, η οποία αλλάζει τη σειρά των προτεραιοτήτων στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, από την παλαιστινιακή υπόθεση στη μάχη εναντίον του Ιράν.

«Η ιστορία και η συνείδηση των λαών της περιοχής δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρέσουν ποτέ αυτή την υποκριτική συμπεριφορά των ΗΑΕ, που προδίδουν την παλαιστινιακή υπόθεση προς χάριν των στενών συμφερόντων τους», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι τα ΗΑΕ, με μια μονομερή ενέργεια, προσπαθούν να απομακρυνθούν από το Αραβικό Ειρηνευτικό Σχέδιο (2002) που επεξεργάστηκε ο Αραβικός Σύνδεσμoς. Δεν γίνεται ούτε στο ελάχιστο πιστευτό ότι αυτή η τριμερής διακήρυξη πρέπει να παρουσιάζεται ως υποστηρικτική της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέδραμε στην επίτευξη της συμφωνίας.

Η Τουρκία έχει διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες για σειρά ετών. Το 2010 Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν δέκα Τούρκους ακτιβιστές που επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου την εξουσία ασκεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ιράν: Επικίνδυνη και παράνομη η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ

Από την πλευρά του, το Ιράν δήλωσε πως η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι «επικίνδυνη και παράνομη», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το επαίσχυντο μέτρο του Άμπου Ντάμπι να φθάσει σε συμφωνία με το σιωνιστικό ψευδοκαθεστώς [το Ισραήλ] είναι μια επικίνδυνη κίνηση και τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη που την υποστήριξαν θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

«Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους και θα ενισχύσει την περιφερειακή ενότητα απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα σε Ισραήλ-ΗΑΕ

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την «απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό» από το εβραϊκό κράτος να «αναστείλει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών».

Φυσικά, δεν έλειψε και θετική αντίδραση, η οποία μέχρι στιγμής προέρχεται από τη Γαλλία, η οποία χαιρέτισε την ειρηνευτική συμφωνία, με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «η απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο αυτής από τις ισραηλινές Αρχές, να ανασταλεί δηλαδή η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει να γίνει ένα οριστικό μέτρο».

 

 

πηγές    ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Euronews

Σχετικά Νέα