Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για την «πρώτη φάση» του εμπορικού ντιλ

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το κείμενο της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Λιάο Μιν την Παρασκευή.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Σουέν, οι ΗΠΑ θα καταργήσουν σταδιακά κάποιους από τους δασμούς που έχουν επιβάλλει σε κινεζικά αγαθά. Η εμπορική συμφωνία θα προστατεύσει τα συμφέροντα των ξένων εταιρειών στην Κίνα, όπως και τα νομικά συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, τόνισε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Κίνα έχει συναινέσει σε πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και μεταποιημένων αγαθών.

Όσον αφορά τους δασμούς που είχαν προγραμματιστεί να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου, ο Τραμπ σημείωσε ότι δεν θα τεθούν σε ισχύ. Ωστόσο, θα διατηρηθούν δασμοί 25% σε κινεζικά αγαθά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τη «δεύτερη φάση» της συμφωνίας.

To γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η «πρώτη φάση» της συμφωνίας προβλέπει τροποποίηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ενώ η Κίνα θα αγοράσει σημαντικά περισσότερα αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες.

Με βάση τη συμφωνία, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει δασμούς 25% σε κινεζικές εισαγωγές $250 δισ. και θα μειώσει στο 7,5% δασμούς σε κινεζικά αγαθά $120 δισ.

Σχετικά Νέα