Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τους εποχικούς εργαζόμενους: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αιτήσεις

Σήμερα, Δευτέρα, 10 Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών αναφορικά με την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα αυτό μίλησε πρόσφατα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου και ότι η συμφωνία των δύο χωρών βασίζεται στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας, είχε τονίσει.

Τι αναφέρει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής:

α) οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και

β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα