Συλλήψεις επιφανών ακτιβιστών στο Χονγκ Κονγκ και νέες απειλές από το Πεκίνο

Δύο πολύ δημοφιλή πρόσωπα του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ, εν όψει της μεγάλης διαδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο. Λίγο αργότερα, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αλλά οι διοργανωτές ανέστειλαν την κινητοποίηση, από τον φόβο ομαδικών συλλήψεων.

Την ίδια ώρα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ο «κινεζικός στρατός δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».

Σύμφωνα με το Demosisto, κόμμα υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών στην πρώην αποικία της Βρετανίας, ο γενικός γραμματέας του, Τζόσουα Γουόνγκ, 22 ετών, πρόσωπο του «Κινήματος των Ομπρελών» το 2014, συνελήφθη σήμερα το πρωί.

«Ο γενικός μας γραμματέας @joshuawongcf μόλις συνελήφθη σήμερα το πρωί περίπου στις 07:30», έγραψε το Demosisto στο Twitter. «Τον έβαλαν με τη βία σε ένα ιδιωτικό φορτηγάκι (…) Οι δικηγόροι μας παρακολουθούν πλέον την υπόθεση».

Μαζί με τον Γουόνγκ συνελήφθη και η Άγκνες Τσόου, επίσης 22 ετών, επίσης πολύ δημοφιλής προσωπικότητα του κινήματος. Οι αστυνομικοί την συνέλαβαν στο σπίτι της, σύμφωνα με το Demosisto.

Επίσης, συνελήφθη βουλευτής του Χονγκ Κονγκ που συμμετέχει στο κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας.

Ο Τσενγκ Τσουνγκ- τάι «συνελήφθη», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «Πολιτικό Πάθος» που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του.

Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για τη σύλληψη ενός 35χρονου άνδρα με το όνομα «Τσενγκ», ενώ διευκρίνισε ότι κατηγορείται «για συνωμοσία με στόχο την πρόκληση εγκληματικών ζημιών» σε σχέση με την εισβολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο.

Χθες Πέμπτη είχε συλληφθεί και ο Άντι Τσαν, ηγέτης του απαγορευμένου Εθνικού Κόμματος (HKNP) που ζητά την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ. Ο Τσαν συνελήφθη την ώρα που επιβιβαζόταν σε πτήση με προορισμό την Ιαπωνία, μετέδωσε ο ιστότοπος Hong Kong Free Press επικαλούμενος εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Τσαν φέρεται να συμμετείχε σε ταραχές και να επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού.

Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες από κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας, ένα κίνημα άνευ προηγουμένου μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997. Περισσότεροι από 850 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αυτές.

Το Σάββατο οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας σκόπευαν να πραγματοποιήσουν μεγάλη κινητοποίηση για να σηματοδοτήσουν την πέμπτη επέτειο από την άρνηση του Πεκίνου να διοργανώσει γενικές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ, μια απόφαση που οδήγησε στη γέννηση του Κινήματος των Ομπρελών, με τον Τζόσουα Γουόνγκ, 17 ετών τότε, να είναι η πιο προβεβλημένη προσωπικότητα του κινήματος.

Ωστόσο, μετά τις σημερινές συλλήψεις, οι διοργανωτές αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίηση, από τον φόβο ότι οι αρχές θα προχωρήσουν σε ομαδικές συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι οι συλλήψεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη οργή και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διαδικτυακά φόρουμ που ζητούν η διαδήλωση να γίνει, ούτως ή άλλως.

«Δεν θα φοβηθούμε», γράφει ένας χρήστης του φόρουμ, «Όταν αυξάνουν τη δημόσια οργή, θα σπρώξουν περισσότερο κόσμο στην εξέγερση».

Ένας άλλος προσθέτει: «Ακόμη και αν φέρουν τανκς, εγώ θα είμαι εκεί».

Απειλές από το Πεκίνο

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, ούτως ή άλλως, έχει απαγορεύσει την πορεία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, ενώ μέσω της εφημερίδας China Daily, το Πεκίνο προειδοποιεί ότι ο κινεζικός στρατός «δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα» αν επιδεινωθεί η κατάσταση στην πόλη.

«Οι Κινέζοι στρατιώτες που βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ δεν είναι εκεί μόνο για συμβολικούς σκοπούς», αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

«Αν και η τοπική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει νιώσει την ανάγκη να ζητήσει τη βοήθεια των στρατευμάτων, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα το κάνει, αν η κατάσταση το απαιτήσει», ανέφερε η China Daily.

Όπως ανακοινώθηκε, χθες Πέμπτη η Κίνα ολοκλήρωσε πλήρη αλλαγή φρουράς των στρατευμάτων που βρίσκονται στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο κινεζικός στρατός διαθέτει πολλές χιλιάδες στρατιώτες στο Χονγκ Κονγκ μετά την παράδοσή του στην Κίνα το 1997. Παρατηρητές εκτιμούν σε 8.000 με 10.000 τον αριθμό των στρατιωτών αυτής της φρουράς που είναι χωρισμένη σε διάφορες βάσεις στη νότια Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ.

Σχετικά Νέα