«Σύγκρουση» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα εργασιακά

Εν μέσω αλληλοκατηγοριών για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και με τους πολιτικούς αρχηγούς να προτάσσουν τις ιδεολογικές διαφορές τους στα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση διεξήχθη, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τα εργασιακά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του είναι αυτή που εμφανίζει βελτιωμένα στοιχεία για την εργασία. Περιέγραψε δε πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη βελτίωση της θέσης των εργαζομενων: «Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι κλείνει η πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τους «κλείνει το μάτι». «Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να επινοεί σκιές και να σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα. Το κόστος του δημόσιου δανεισμού αποκλιμακώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο γεγονός επίσης ότι για πρώτη φορά το 10ετές ομόλογο έπεσε κάτω από το 1%.

«Με το σύστημα Εργάνη 2, με ψηφιακή καταγραφή, η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί νεοφιλελεύθερο- θατσερικό μοντέλο στα εργασιακά. Υποστήριξε ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν εκτός τόπου και χρόνου και πως έκανε λαθροχειρία. «Όντως», είπε, «κατέθεσα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, όχι για το σύνολο της οικονομίας. Κι αυτά δείχνουν απώλεια θέσεων εργασίας το τελευταίο 7μηνο».

Και πρόσθεσε: «Δεν είδαμε αυτούς τους 7 μήνες ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό ούτε πολλές και καλές δουλειές. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αγορά στενάζει και πρόσθεσε ότι «Οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι πολλές. Ο πυρήνας της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι η κλασσική συνταγή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, που επανήλθε στην κυρίαρχη αντίληψη και επικρατούσε και στα μνημόνια».

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης στα εργασιακά. Επέμεινε ότι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι περισσότεροι το τελευταίο επτάμηνο, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στις τράπεζες και πώς αυτή “κόστισε τους έλληνες φορολογούμενοι 40 δισ. ευρώ”. Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και για τον ισχυρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αντάλλαξε τα πρωτογενή πλεονάσματα με τα εργασιακά και κάλεσε και τους δύο να βρίσκονται ταυτοχρόνως στην αίθουσα “για να μάθουμε τι πραγματικά έγινε”.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε απεθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι “τελευταίως αγάπησε πολύ τον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτόν που λέγατε ότι κόστισε δισεκατομμύρια στη χώρα”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά και κατά του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για τον οποίον είπε ότι διέλυσε στην προηγούμενη θητεία τα εργασιακά. Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα, αναφέροντας ότι το “ανταλλάξατε τα πλεονάσματα με το όνομα της Μακεδονίας” έγινε τώρα “ανταλλάξατε τα πλεονάσματα με τα εργασιακά”. Απεθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά και στην πρόταση της να αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό, είπε ότι συμφωνεί και θα συνταχθεί μ’ αυτή την πρόταση με την προϋπόθεση να νομοθετήσουν ότι το κατώτατο όριο θα είναι αυτό που υπήρχε το 2010, δηλαδή τα 758 ευρώ. Κλείνοντας την ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι τη συζήτηση παρακολουθούν εργαζόμενοι της Πειραιώς, της Εθνικής και των Λιπασμάτων Καβάλας.

Η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της και κατά της κυβέρνησης και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για ανατολίτικα παζάρια στα εργασιακά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά ότι παραδίδει το ασφαλιστικό στις εταιρείες, ενώ έκανε λόγο για πλήρη απορρύθμιση της εργασίας.

Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι ψήφισαν μνημόνια κι αυτό ήταν καταστροφικό για τα εργασικά, ενώ δήλωσε ότι θα ήθελε να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι για εργασιακά και κόκκινα δάνεια. Η “βόμβα” όμως από τον Γ. Βαρουφάκη ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή τα πρακτικά των Eurogroup του 2015, κίνηση που απέρριψε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σχετικά Νέα