Συγκρούσεις στην Τυφλίδα – Τραυματίες 39 αστυνομικοί και 30 διαδηλωτές

Τριάντα εννέα αστυνομικοί και 30 διαδηλωτές τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία χθες, Πέμπτη, το βράδυ στην Τυφλίδα  έπειτα από συγκρούσεις γύρω από το κοινοβούλιο όπου το απόγευμα είχε εκφωνήσει ομιλία ένας Ρώσος βουλευτής, ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της γεωργιανής πρωτεύουσας και ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου Ηρακλή Κομπαχιτζέ επειδή επέτρεψε στον Ρώσο βουλευτή να μιλήσει στα ρωσικά από το βήμα του κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι χαρακτήρισε τη Ρωσία «εχθρό και δύναμη κατοχής», της οποίας η «πέμπτη φάλαγγα» βρίσκεται πίσω από τις βίαιες χθεσινές διαμαρτυρίες, για τις οποίες προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να διχάσουν τη χώρα.

Η δήλωση της προέδρου έγινε μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ για να σταματήσει τους διαδηλωτές που ήθελαν να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγόρησε τις δυνάμεις της γεωργιανής αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να εμποδίσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως «ριζοσπαστικές» δυνάμεις οργάνωσαν εσκεμμένα διαμαρτυρίες την  Πέμπτη, το βράδυ, στη διάρκεια της επίσκεψης ρωσικής αντιπροσωπείας στο Τμπιλίσι.

Η ρωσική επιρροή στη Γεωργία παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα. Η μικρή χώρα, σύμμαχος των ΗΠΑ, διεξήγαγε και έχασε το 2008 έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της Μόσχας.

Οι δύο χώρες δεν έχουν έκτοτε διπλωματικούς δεσμούς και η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιφερειών της Γεωργίας που αποσχίσθηκαν, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σταθμεύουν τώρα ρωσικά στρατεύματα.

Σχετικά Νέα