Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά

Από το ξημέρωμα και στην διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, αλληλέγγυοι που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Κανεβάρο αποδοκίμαζαν με συνθήματα τους αστυνομικούς, οι οποίοι μπήκαν στο κτίριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο κτίριο βρέθηκαν 16 άτομα, 10 Έλληνες και έξι αλλοδαποί, οι οποίοι προσήχθησαν στο αστυνομικό μέγαρο όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και σταδιακά αφέθησαν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, μετά την έρευνα των αστυνομικών, ιδιωτικά συνεργεία πήγαν στο κτίριο και το άδειασαν από τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα, ενώ παράλληλα σφραγίστηκαν με λαμαρίνες και σίδερα οι είσοδοι και κάθε δίοδος πρόσβασης στον χώρο.

Στο μεταξύ οι αλληλέγγυοι πραγματοποιώντας πορεία σε δρόμους της παλιάς πόλης και του ενετικού λιμένα, κατευθύνθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και πιθανότατα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί νέα πορεία.

Σε σχετική ανακοίνωση από το Κοινωνικό Στέκι Χανίων – Στέκι Μεταναστών αναφέρονται τα εξής:

« Η κυβέρνηση του «παγουρίνου» πιστή στο δόγμα “θα σας κάνω το βίο αβίωτο”, συνεχίζει ακάθεκτη το προαναγγελθέν έργο της. Στους στόχους της και η πάταξη των κέντρων αγώνα κα η εξόντωση του «εσωτερικού εχθρού».

Σήμερα τα χαράματα, 5 Σεπτέμβρη, ήρθε η ώρα της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια, έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το σχέδιο είναι η μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας Belvedere, η οποία έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για ιδιωτική χρήση (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου). Η εταιρεία, όπως διαβάσαμε προ λίγων ημερών απειλεί πως θα αποσυρθεί από την «αξιοποίηση» αν δεν εκκενωθεί ο χώρος από τους καταληψίες.

Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Αναμένουμε τη στάση τους στην παρούσα συγκυρία υπο την απειλή των επιχειρηματιών».

Σχετικά Νέα