Sunlight: Αύξηση τζίρου και λειτουργικών κερδών άνω του 50% το 2021

Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia, ανακοινώνει ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το 2021.

Η εταιρεία συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με αύξηση της τάξης του 54% στον Κύκλο Εργασιών και βελτίωση 52% στα προσαρμοσμένα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA), συγκριτικά με το 2020.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο όμιλος, σημειώνοντας σημαντικές οικονομικές επιδόσεις για ακόμη μία χρονιά, συνεχίζει να υλοποιεί το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της πλάνο, συνολικού ύψους €560 εκατ.

Το πλάνο εστιάζει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της Sunlight σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας. Για τον σκοπό αυτό, η Sunlight Group επενδύει στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό σε εξοπλισμό, αυτοματοποιημένη παραγωγή, ρομποτικά συστήματα, γραμμές συναρμολόγησης, Έρευνα & Ανάπτυξη, ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και Συγχωνεύσεις & Εξαγορές.

Ο Κύκλος Εργασιών της Sunlight Group για το 2021 ανήλθε σε €272 εκατ. αντί €177 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, αύξηση κατά 54%. Η αύξηση αποδίδεται στη δυναμική επανατοποθέτηση της Sunlight Group στην παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις στην παραγωγή, καθώς η βιομηχανία μπαταριών έλξης και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ανακάμπτει σταδιακά από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η εταιρεία ήταν καλά προετοιμασμένη να καλύψει τη ζήτηση, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των παραγωγικών της μονάδων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ). Συγκεκριμένα, το 2021 η συνολική παραγωγή της Sunlight ξεπέρασε τα 3,25 εκατ. στοιχεία έλξης και τα 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στο 4ο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Χάρη στην προσθήκη εγκαταστάσεων και εξοπλισμού έφτασε τα 3,6 εκατ. στοιχεία έλξης σε ετησιοποιημένη βάση. Συγκριτικά, τον Μάιο του 2018 που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, η ετήσια παραγωγή στοιχείων δεν ξεπερνούσε το 1,8 εκατ. στοιχεία. Σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια και εν μέσω πανδημίας, η ισχυρή βούληση των μετόχων και της διοικητικής ομάδας και ο επαναπροσδιορισμός του επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight Group είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της παραγωγής.


Παρά την απότομη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που επηρέασαν την κερδοφορία, η Sunlight σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών.

Η επιτυχία αυτή στηρίζεται κυρίως στον ενισχυμένο όγκο πωλήσεων και την προσεκτική διαχείριση του παραγωγικού κόστους – ειδικότερα των μπαταριών έλξης. Επίσης, η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε νέους σημαντικούς πελάτες από το χώρο των Κατασκευαστών Πρωτότυπου Εξοπλισμού (OEMs) για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου αλλά και μολύβδου-οξέος, και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της.

Εντός του 2021, διέθεσε στην αγορά δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: την μπαταρία ημι-έλξης ιόντων λιθίου, Sunlight ElectroLiFe, και το Sunlight KnoWi, ένα καινοτόμο Σύστημα Διαχείρισης Μπαταριών (BMS) μολύβδου-οξέος. Επίσης, βασιζόμενη στον ισχυρό ισολογισμό της, η Sunlight ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα και τη συνεργασία με τους προμηθευτές της, και αύξησε τα αποθέματά της σε πρώτες ύλες, θωρακίζοντας την εταιρεία έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για ακόμη μία χρονιά ισχυρών οικονομικών επιδόσεων παρά τις σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο κόστους υλικών και ενέργειας, προκλήσεις πρωτοφανείς για την παγκόσμια αγορά. Τα αποτελέσματα φανερώνουν τη συγκέντρωσή μας στο στόχο της Sunlight να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στις αγορές των οχημάτων βιομηχανικής χρήσης και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε μία επενδυτική στρατηγική που διαχειρίζεται τόσο βραχυπρόθεσμες, όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις και ευκαιρίες. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εταιρική διακυβέρνηση, προσθέσαμε διεθνή εμπειρία στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της Sunlight, διαμορφώνοντας μια ισχυρή ηγετική ομάδα που θα οδηγήσει την εταιρεία στο μέλλον και θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους. Η Sunlight συνεχίζει να επενδύει σε ανθρώπους, υποδομές και υπερσύγχρονα συστήματα και εξοπλισμό, με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη που στα επόμενα χρόνια θα επιφέρει ακόμη περισσότερες πωλήσεις και ακόμη υψηλότερη κερδοφορία. Υπάρχουν σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις μπροστά μας, όμως οι μέτοχοι και η ηγετική ομάδα της Sunlight Group παραμένουν πιστοί στο όραμα και προσηλωμένοι στο δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων και επέκτασης που υλοποιεί η εταιρεία».

Με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξή της, η Sunlight Group υλοποιεί ένα διαφοροποιημένο και στρατηγικό επιχειρηματικό πλάνο ύψους €560 εκατ., εκ των οποίων €450 εκατ. αφορούν σε επενδύσεις, για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων και της παραγωγικής δυναμικότητάς της σε 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών ως το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα