Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Απρ 23rd, 2016

Süddeutsche Zeitung: Το αίνιγμα του ναυαγίου μεταξύ Ελλάδας Λιβύης

ImageHandler

To πως βυθίστηκε το πλοίο μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης αναρρωτιέται και προσπαθεί να φέρει στο φως η γερμανική εφημερίδα.

Το μυστήριο για το ναυάγιο του πλοίου με τους πρόσφυγες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης εξακολουθεί να πλανάται και να μένει άλυτο. Επίσης άγνωστο  παραμένει το που και το πόσοι πνίγηκαν.  Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung προσπάθησε να συνθέσει το παζλ του μυστηρίου.

Τίποτα δεν έχει έρθει ακόμη στο φως από την FRONTEX και την Ελληνική ακτοφυλακή ενώ συνήθως μέσα σε πολύ λίγες ώρες βρίσκονται τα πρώτα στοιχεία-τεκμήρια σύμφωνα με το ξένο μέσο. Επιπροσθέτως, ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί και η θαλάσσια έκταση της περιοχής

Οι μόνες, μη ασφαλείς, πληροφορίες ξεκινούν από τη Σομαλία και την Αίγυπτο και φτάνουν ως την Ευρώπη, ενώ, όπως σημειώνει, χωρίς τους επιζώντες δεν θα γνωρίζαμε ίσως τίποτα, αφού θα τους είχε καταπιεί όλους η θάλασσα.

Μόλις  41 είναι οι επιζώντες από τους οποίους έχουμε και τις πρώτες πληροφορίες, τους οποίους κα περισυνέλεξαν από ένα φορτηγό πλόιο 175 χλμ της Πύλου. Οι 37 που έφτασαν το Σάββατο το πρωί στην Καλαμάτα ήθελαν να πάνε στην Ιταλία.

Πιθανόν να ξεκίνησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό τη Σαρδηνία. Ήταν 240 συνολικά, κατά μια μαρτυρία Σομαλού διασωθέντα. Μετά από ώρες στη θάλασσα οι λαθροδιακινητές θέλησαν να τους επιβιβάσουν σε ένα πλοίο μήκους 30 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν ήδη άλλοι 300 άνθρωποι, πιθανόν από την Αίγυπτο. Αυτό το πλοιάριο βυθίστηκε κατά την προσπάθεια επιβίβασής τους. Μπόρεσαν να σωθούν μόνον όσοι ήξεραν κολύμπι και επέστρεψαν στο πρώτο σκάφος. Ένας Αιθίοπας είπε ότι η γυναίκα του και το παιδί του πνίγηκαν μπροστά στα μάτια του και ότι συνολικά πνίγηκαν 500 άνθρωποι. Τα ερώτημα όμως είναι πού. Θα μπορούσε να είναι κάπου μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Ένας διασωθέντας Σομαλός που μίλησε στη Süddeutsche Zeitung είπε ότι ειδοποίησε έναν ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα του και έτσι έγινε γνωστό το ναυάγιο. Η περιγραφή του μοιάζει με αυτά που περιγράφουν και διασωθέντες στην Καλαμάτα. Ένας από αυτούς είπε στον σταθμό ότι το πλοίο του με 500 επιβάτες απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια στις 12 Απριλίου και ότι βρίσκεται με τους 23 διασωθέντες στην Κάρπαθο, δηλαδή σε απόσταση 500 χιλιόμετρων σε ευθεία γραμμή από την Πελοπόννησο. Αν πρόκειται για το ίδιο ναυάγιο θα μπορούσε να είχε γίνει μεν στην περιοχή αυτή, αλλά όπως λέει η ελληνική ακτοφυλακή δεν διασώθηκαν εκεί ποτέ πρόσφυγες.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό από το αραβόφωνο BBC, το οποίο βασίσθηκε σε πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα, ότι πιθανόν να πνίγηκαν 400 Σομαλοί ενώ σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Σομαλίας μίλησε για 500.

Οι πληροφορίες από την Ιταλία, των γερμανικών ΜΜΕ όπως και διαφόρων διεθνών οργανισμών, της FRONTEX, των ακτοφυλακών, αλλά και οι μαρτυρίες των 37 διασωθέντων που βρίσκονται στην Καλαμάτα μιλούν πάντως για εκατοντάδες νεκρούς. Το σημείο του ναυαγίου όπως και αριθμός των νεκρών παραμένουν, όμως, τελικά αδιευκρίνιστα.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo