

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τη Δευτέρα 23/12, έδειξε ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας. Κατά την ανακοίνωση του διορισμού του συνιδρυτή του PayPal, Κεν Χάουερι, είπε: «Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας παγκοσμίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Ο Κεν θα κάνει εξαιρετική δουλειά εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η Δανία αντέδρασε και ειρωνικά αντιπρότεινε να αγοράσει αυτή τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η επόμενη κίνηση της είναι η σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το αρκτικό έδαφος.
Ο Δανός Υπουργός Άμυνας, Τρόελς Λουντ Πόουλσεν, δήλωσε ότι το πακέτο χρηματοδότησης θα φτάσει τουλάχιστον τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,2 δισ. λίρες).
Η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή της Δανίας, φιλοξενεί μια μεγάλη αμερικανική διαστημική βάση και χρήζει ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στην πιο σύντομη διαδρομή από τη Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη. Παράλληλα, διαθέτει πλούσιους ορυκτούς πόρους.
Πού επενδύει η Δανία
Το πακέτο περιλαμβάνει την αγορά δύο νέων πλοίων επιτήρησης και δύο νέων drones μεγάλου βεληνεκούς. Τέλος, προβλέπει την ενίσχυση του προσωπικού της Αρκτικής Διοίκησης στη Νουκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, και την αναβάθμιση ενός από τα τρία κύρια πολιτικά αεροδρόμια, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Ο Πόουλσεν τόνισε ότι «δεν έχουμε επενδύσει αρκετά στην Αρκτική εδώ και χρόνια, αλλά τώρα σχεδιάζουμε μια ισχυρότερη παρουσία».
Σχετικά Νέα
«Χειρονομία καλής θέλησης» χαρακτηρίζουν Αίγυπτος και Κατάρ την επικείμενη απελευθέρωση Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου από τη Χαμάς
Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Κατάρ χαιρέτισαν χθες Κυριακή την ανακοίνωση του παλαιστινιακού.
Γερμανία: Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις με αίτημα την απαγόρευση της AfD
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι –3.000 στο Βερολίνο, σύμφωνα με την αστυνομία– διαδήλωσαν την Κυριακή στη.
Μερτς: Πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες
Πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες, ζήτησε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μετά την.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν, διαμηνύει το Ισραήλ παρά τη δέσμευση της Χαμάς να απελευθερώσει έναν όμηρο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στο Ισραήλ ότι η απελευθέρωση του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ.