Στρ. Φαναράς: Δεξιά και Αριστερά θα συγκλίνουν – Συστημικές Vs εξωσυστημικές δυνάμεις θα είναι πλέον η βασική αντίθεση

«Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή αμυντική, η πολιτική πρωτοβουλία δεν είναι στον άνθρωπο αλλά στη φύση, και η ανθρωπότητα θα ζήσει αμυντικά τα επόμενα χρόνια- η αντίθεση που θα διαμορφωθεί θα είναι συστημικές Vs εξωσυστημικές δυνάμεις».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis και πολιτικός αναλυτής, Στράτος Φαναράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, αναφορικά με το εάν θα τεθεί εκ νέου στην κοινωνία το δίλημμα «Δεξιά ή Αριστερά».

Όπως εκτίμησε, οι βασικές αντιθέσεις δεν θα διαμορφωθούν μέσα στο συστημικό περιβάλλον, αλλά ανάμεσα στις συστημικές δυνάμεις που θα αναγκαστούν κάποια στιγμή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να συνεργαστούν και σε εξωσυστημικές δυνάμεις που τις «βλέπουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο να σκάνε σαν “φούσκες σε έναν χυλό που βράζει”. Τη μια μπορεί να είναι οι αντιεμβολιαστές, την άλλη αυτοί που εφορμούν στο Καπιτώλιο ή οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Είναι ένα περιβάλλον μεγάλων πολιτικών ανατροπών».

Προέβλεψε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, οι δυνάμεις της Δεξιάς και της Αριστεράς, «εάν και εφόσον ομνύουν στον κοινοβουλευτισμό, θα συγκλίνουν γιατί χρειάζονται μια κοινή ατζέντα για το Περιβάλλον». «Ακριβώς αυτή η αμυντική φάση που ζούμε και η οποία θα ενταθεί στη συνέχεια, θα πρέπει να απαντηθεί με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές προστασίας των ανθρώπινων κοινοτήτων, και για αυτό θα φτάσουμε σε ένα σημείο συγκλίσεων που δεν θα είναι στον “αέρα”, αλλά πάνω σε προγραμματικές προτάσεις», εξήγησε ο ίδιος.

Ειδικότερα για τα εξωσυστημικά κινήματα, ο κ. Φαναράς σημείωσε ότι προσπαθούν να συναντηθούν σε μια κοινή πλατφόρμα, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει, καθώς μέχρι στιγμής τα κινήματα αυτά είναι περισσότερο θεματικά. «Επομένως, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος για τη Δημοκρατία να συναντηθούν κινήματα που έχουν ετερόκλητα χαρακτηριστικά. Αυτό θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο για τη Δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και για τις αξίες μας πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός. Από εκεί προκύπτει ο κίνδυνος για ριζοσπαστικά και ρωμαλέα κινήματα – όχι μέσα από το υπάρχον πολιτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.


Έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου ενόψει των εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου, υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να συγκλίνουν στα σταδιακά συστημικές δυνάμεις από την Οικολογία και τη Σοσιαλδημοκρατία έως και τη Δεξιά και ενδεχομένως να δούμε «τρικομματική κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει στη χώρα αυτή».

Για τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, ανέφερε πως το κλίμα έχει επιβαρυνθεί για την κυβέρνηση, αλλά το πώς ακριβώς θα επιδράσει η επιβάρυνση αυτή, θα φανεί στις δημοσκοπήσεις που θα διεξαχθούν μετά τη ΔΕΘ, επισημαίνοντας πως ήταν «λίγο πρόωρες οι έρευνες που έχουν “τρέξει” μέχρι τώρα και ειδικά τον Αύγουστο».

Ερωτηθείς για το κλίμα συναίνεσης, επισήμανε ότι «το ερώτημα για τη συναίνεση ή την όξυνση, είναι σε ποια βάση και με ποια ατζέντα προτείνεται το ένα ή το άλλο».

«Νομίζω ότι οι πολιτικές γραμμές δεν είναι τόσο σαφείς. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε σαφείς διαχωριστικές γραμμές, για παράδειγμα “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”“ναι ή όχι στο ευρώ”. Τώρα δεν είναι τόσο σαφές το περιβάλλον γιατί μεταβάλλεται γοργά, δεν έχουμε ένα κλίμα με σταθερά πολιτικά χαρακτηριστικά. Όλη αυτή η συζήτηση πατάει σε μια σφαίρα επικοινωνιακή και είναι περιορισμένη, καθώς δεν πατάει σε ουσιαστικές συμφωνίες ή διαφορές που απασχολούν την κοινωνία», διευκρίνισε.

Στο ερώτημα εάν έχουμε μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, ο κ. Φαναράς είπε ότι για να δοθεί απάντηση, θα πρέπει να ακούσουμε πρώτα την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, και εκεί θα φανεί εάν η κυβέρνηση πάει σε ένα συνολικό restart με ένα νέο σχέδιο και με καινούργια ποιοτικά στοιχεία στην κυβερνητική ατζέντα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα