Στους δρόμους τα Κίτρινα Γιλέκα παρά την απαγόρευση – Το στρατό επιστράτευσε ο Μακρόν

Παρά την απαγόρευση διαμαρτυριών από τις γαλλικές αρχές πλήθος «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και άλλες πόλεις της χώρας για 19ο διαδοχικό Σάββατο, ενώ η αστυνομία συνέλαβε ήδη 31 άτομα γιατί μπήκαν στην αποκλεισμένη περίμετρο.

Δυνάμεις του γαλλικού στρατού ενώθηκαν με την αστυνομία σήμερα στο Παρίσι για να αντιμετωπίσουν το 19ο διαδοχικό σαββατοκύριακο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στα Σανζ Ελιζέ αφού καταστήματα και επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν και υπέστησαν καταστροφές εκεί το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει τις στρατιωτικές μονάδες, που διεξάγουν την αντιτρομοκρατική επιχείρηση «Operation Sentinelle», για να συνδράμουν την αστυνομία.

Παρόλα αυτά πλήθος «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και άλλες πόλεις της χώρας για 19ο διαδοχικό Σάββατο, ενώ η αστυνομία συνέλαβε ήδη 31 άτομα γιατί μπήκαν στην αποκλεισμένη περίμετρο

Στη Νίκαια αστυνομικοί διέλυσαν πλήθος εκατοντάδων συγκεντρωμένων. Δεκάδες άλλοι διαδήλωσαν ειρηνικά στην πλατεία Τροκαντερό, δίπλα στον Πύργο του Άιφελ, κατά της κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν που αντιμετωπίζει εδώ και τέσσερις μήνες την οργή του κινήματος.

Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στα Ηλύσια πεδία. Περίπου 6.000 άνδρες βρίσκονται επί ποδός σε όλη την πρωτεύουσα και δύο αεροσκάφη παρακολουθούν από αέρος τις κινητοποίησης.

Την αστυνομία συνδράμουν σήμερα δυνάμεις του στρατού και αντιτρομοκρατικές μονάδες με τον αρχηγό του τμήματος στο Παρίσι να έχει διαμηνύσει ότι έχουν δημιουργηθεί ειδικές αστυνομικές μονάδες για να αντιδράσουν γρήγορα σε οποιαδήποτε πράξη βίας.

Ο αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και  άλλα εμβληματικά μέρη, κυρίως στο Μπορντό και την Τουλούζη, που αποτελούν σημεία συνάντησης του κινήματος, όπως και στη Νίκαια λόγω της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η μεγάλη περίμετρος στη γαλλική πρωτεύουσα περιλαμβάνει πολλούς τομείς, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος για κάθε πρόσωπο, εκτός των κατοίκων, και οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε όποιον θέλει να εισέλθει εκεί.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε με αφορμή τις συγκρούσεις στις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ «γιλέκων» και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Οι εικόνες του διάσημου Fouquet και άλλων καταστημάτων με φλόγες έκαναν τον γύρο του κόσμου και η κυβέρνηση απέλυσε τον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού.

«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτές οι βιαιοπραγίες και οι καταστροφές είναι πιθανόν να επαναληφθούν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ανακοινώθηκαν» για αυτό το Σάββατο, δήλωσε ο νέος αρχηγός, Ντιντιέ Λαλμάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα