Στον ουρανό της Σάμου από σήμερα το Ζέπελιν

Πρεμιέρα κάνει σήμερα πάνω από τη Σάμο το αερόπλοιο Ζέπελιν, το οποίο θα επιτηρεί από αέρος τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «το Έθνος».

Το ζέπελιν, μήκους 35 μέτρων , του οποίου τη διαχείριση θα αναλάβουν η Frontex, το Λιμενικό και η Αστυνομία. Το αερόπλοιο φέρει ραντάρ και θερμικές κάμερες, τα οποία δίνουν ζωντανά εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα των ελληνικών Αρχών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος είναι να εποπτεύονται οι μεταναστευτικές ροές και να συλλέγονται πληροφορίες για τα δίκτυα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Οι δοκιμές για τη λειτουργία των συστημάτων του ζέπελιν ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και από σήμερα και για 28 μέρες θα πετάει πάνω από το νησί της Σάμου.

Η λειτουργία του θα είναι πιλοτική σε πρώτη φάση και θα περιλαμβάνει την επί 24ωρου βάσεως επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Παράλληλα, έχει εγκατασταθεί στη Σάμο ένας κινητός σταθμός αισθητήρων, με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλικής Εθνοφρουράς, προκειμένου να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας δραστηριότητας.

Σχετικά Νέα