

Το βραβείο Καρλομάγνου για το 2023 θα απονεμηθεί στον ουκρανικό λαό και στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα η διοργανώτρια επιτροπή.
«Ο ουκρανικός λαός είναι το θύμα ενός επιθετικού πολέμου απερίγραπτης βαναυσότητας εκ μέρους της Ρωσίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» ανέφερε η επιτροπή που απονέμει αυτό το βραβείο, το οποίο τιμά πρόσωπα ή οργανώσεις που αγωνίζονται για την ειρήνη στην Ευρώπη.
«Υπό την προεδρία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ουκρανικός λαός δεν υπερασπίζεται μόνο την κυριαρχία της χώρας και τη ζωή των πολιτών αλλά επίσης και την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της επιτροπής.
Ο πόλεμος αυτός έχει ως στόχο «την αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας των λαών» και την «πολιτική αναδιοργάνωση της Ευρώπης», συνεχίζουν οι διοργανωτές, εξαίροντας «το θάρρος, την ηγεσία και την ενσυναίσθηση» του προέδρου Ζελένσκι ο οποίος γίνεται «πρότυπο για τον λαό του».
Το βραβείο Καρλομάγνος για το 2022 απονεμήθηκε τον περασμένο Μάιο σε τρεις αντικαθεστωτικές Λευκορωσίδες, τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, τη Βερόνικα Τσεπκάλο και τη Μαρία Καλέσνικοβα.
Η διάκριση αυτή απονέμεται από το 1949 με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά τις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τελετή φιλοξενείται στο Άαχεν, την παλιά πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών, στη σημερινή δυτική Γερμανία, πολύ κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Σχετικά Νέα
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.
Η Ισπανία υπόσχεται να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ το 2025
Για αμυντικές δαπάνες 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος έκανε λόγο ο Ισπανός.