Στόλτενμπεργκ προς ΕΕ: Να υπάρξει «θετική προσέγγιση» έναντι της Τουρκίας

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια και να καταλάβουμε ότι η Τουρκία είναι μέρος της δυτικής οικογένειας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαν Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας από την ΕΕ. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και πρέπει να αναζητήσουμε θετικές προσεγγίσεις» τόνισε.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης που παραχώρησε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, για το εάν πιστεύει ότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχει η ΕΕ με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ τόνισε ότι υπάρχουν διαφωνία και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε και υπογράμμισε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καταλαβαίνουμε τη σημασία της Τουρκία ως μέλους του ΝΑΤΟ και ως μέρους της δυτικής οικογένειας».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους», ενώ διατύπωσε τη γνώμη πως «οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πεδίο στο οποίο μιλάμε ανοιχτά όταν υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους, όπως βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους να διαχειριστούμε τις διαφορές και εδώ στο ΝΑΤΟ έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό απεμπλοκής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να απομειώσουμε το ρίσκο, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όταν βλέπουμε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, σημείωσε ότι ότι «είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, καθώς συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και είχε ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του ISIS και στην απελευθέρωση εδαφών που ήλεγχε ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία»», καθώς και ότι «φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, περίπου 4 εκατομμύρια, και επίσης η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις».