Στόλτενμπεργκ: Επικίνδυνη και ανεύθυνη η ρητορική του Πούτιν για πυρηνικά

Η ρητορική του Πούτιν περί πυρηνικών είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη υπογράμμισε ο  Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας στον πρόεδρο της Ρωσίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε σε κατάσταση «υψηλού συναγερμού» το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, μετά τις «επιθετικές δηλώσεις» των χωρών του ΝΑΤΟ και τις «σκληρές κυρώσεις» που επέβαλαν στη Ρωσία.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι των κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν επίσης επιθετικές δηλώσεις κατά της χώρας μας, επομένως διατάσσω τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου [των Ρωσικών
Ενόπλων Δυνάμεων] να μεταφέρουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδικό καθεστώς μάχης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αντιδρώντας, ο κ. Στόλτενμπεργκ,  σύμφωνα με το skai,.gr σχολίασε ότι «αυτή είναι επικίνδυνη ρητορική».

Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

“Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν απολύτως απαράδεκτο τρόπο και πρέπει να συνεχίσουμε να ανακόπτουμε τις ενέργειές του με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο”, είπε η Γκρίνφιλντ σε μια συνέντευξη με την εκπομπή του CBS “Face the Nation”.

Τη συμφωνία με τη Ρωσία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενώ εξέπνεεε το τελεσίγραφο της Μόσχας.

Σε δήλωση από το γραφείο του ο κ. Ζελένσκι αποσαφήνισε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν “χωρίς προϋποθέσεις” κοντά στον ποταμό Πρίπιατ.