Στόλτενμπεργκ: Δεν ξέρουμε αν η ουκρανική αντεπίθεση θα είναι σημείο καμπής στον πόλεμο

“Είναι οι πρώτες μέρες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στον πόλεμο”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου υπουργών ‘Αμυνας της Συμμαχίας στις 15 και 16 Ιουνίου.

“Βλέπουμε ότι οι Ουκρανοί προχωρούν και ελευθερώνουν περισσότερα εδάφη. Όσα περισσότερα εδάφη κερδίζει η Ουκρανία, τόσο πιο δυνατό θα είναι το χέρι της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Αλεξέι Ρέζνικοφ, θα αξιολογήσουν την κατάσταση επί του εδάφους.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι υπουργοί ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για το πολυετές πακέτο στήριξης με σημαντική χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας μακροχρόνια, αλλά και για να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της να περάσουν στα νατοϊκά πρότυπα και να έχει πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ.

“Όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει πρέπει να έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχουν αξιόπιστες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ούτως ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί”, είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, επίσης, ότι αναμένει από τους υπουργούς ‘Αμυνας της Συμμαχίας να συμφωνήσουν να ιδρύσουν ένα νέο θαλάσσιο κέντρο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών. Επιπλέον, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι υπουργοί θα επανεξετάσουν ένα νέο σχέδιο δράσης αμυντικής παραγωγής το οποίο θα αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στα οπλοστάσια των μελών του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών προμηθειών πυρομαχικών, αξίας 1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των πυρομαχικών και του εξοπλισμού των μελών του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το σχέδιο δράσης αμυντικής παραγωγής, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα κάνει σαφές ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά τώρα αυτό που επείγει είναι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα