Στολίσκος 1.000 σκαφών θα πλεύσει από την Τουρκία για να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας

Περίπου 1.000 σκάφη θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι Μποντρούμ (Αλικαρνασό) της Τουρκίας την Τετάρτη, πριν κατευθυνθούν προς τη Γάζα σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο προς το Ισραήλ εν μέσω της επίθεσης στη Λωρίδα.

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Βολκάν Οκτσού, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αντισιωνιστών Εβραίων.

Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα είναι 313 σκάφη γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες, είπε. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα ενταχθούν στον στολίσκο, πρόσθεσε αρχικά, μιλώντας στο Haber7, ενώ αργότερα επισήμανε ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, τουλάχιστον 1.000, και επέμεινε ότι η πρωτοβουλία δεν σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση.

Στάση στην Κύπρο

Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται,  πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο  (ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν στα κατεχόμενα) πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης τις συζύγους και τα παιδιά τους στα σκάφη

Ο Οκτσού πρόσθεσε ότι κύριος στόχος της επιχείρησης θα είναι να προκληθεί μια διαταραχή στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στο θαλάσσιο εμπόριο με κατεύθυνση το λιμάνι του Άσντότ, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.

 

Το όλο εγχείρημα  θυμίζει την απόπειρα του  «Στόλου της Ελευθερίας» με το Μαβί Μαρμαρά τον Μάιο του 2010, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει τον πολύχρονο θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδα της Γάζας, αλλά εμποδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό, που σε μια αιματηρή επιχείρηση σκότωσε 10 από τους 100 ακτιβιστές που επέμβαιναν στο πλοίο.

Μετά το επεισόδιο του Mavi Marmara, επιχειρήθηκαν αρκετοί άλλοι στολίσκοι στη Γάζα, αλλά σε μεγάλο βαθμό εμποδίστηκαν από το Ισραήλ.

«Το Σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής. «Τα πλοία φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών». Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στον στολίσκο και ότι οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.

– Διαβάστε για τις αποστολές που είχαν στο παρελθόν προσπαθήσει να φτάσουν στη Γάζα, όπως εκείνη του 2008 που κατάφερε να φτάσει στο λιμάνι της Γάζας με δύο ελληνικά σκάφη, στη σελίδα shiptogaza.gr

«Θα ακολουθήσουμε τους διεθνείς κανόνες»

Ο Οτσού τόνισε ότι όσοι συμμετέχουν θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα κουβαλήσουν κανένα όπλο, «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία δικαιολογία να παρέμβει.

«Από τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνείς ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010. «[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».

Ο συμβολισμός του Μavi Marmara

Το περιστατικό του Mavi Marmara από το 2010 έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Παλαιστίνιους ως σύμβολο της διεθνούς υποστήριξης για τον τερματισμό του αποκλεισμού της πυκνοκατοικημένες Λωρίδας. Είναι εξίσου ενοχλητικό για το Ισραήλ, του οποίου ο στρατός κατεδάφισε προ ημέρων, κατά την εισβολή του στη Λωρίδα, το σχετικό μνημείο που είχε ανεγερθεί στο λιμάνι της Γάζας προς τιμήν των νεκρών ακτιβιστών.

Το  κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού υπ. Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ανέφερε οτι οποιεσδήποτε ενέργειας γίνονται, «παρακολουθούνται απο τις υπηρεσίες».

 

πηγή   SigmaLive.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα