Στόχος Ρώσων χάκερς οι έρευνες για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Ρώσοι χάκερς στοχοποιούν οργανισμούς που εργάζονται πάνω στη δημιουργία ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, προειδοποιούν βρετανικές, αμερικανικές και καναδικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC), οι χάκερς δρουν «σχεδόν σίγουρα ως μέρος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών», και στοχεύουν στην απόσπαση πληροφοριών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου για την COVID-19, μέσω χρήσης κακόβουλου λογισμικού.

Την προειδοποίηση δημοσιοποίησαν από κοινού οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων είναι το NCSC Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι χάκερς της ομάδας APT29 (γνωστής και ως «Οι Δούκες» και «Ζεστή Αρκούδα») εκμεταλλεύτηκαν προβλήματα στο λογισμικό ορισμένων υπολογιστών, καταφέρνοντας έτσι να εισέλθουν σε ευάλωτα υπολογιστικά συστήματα και με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, να «κατεβάσουν» αρχεία από τους προσβεβλημένους υπολογιστές.

Ακόμη, κάνοντας χρήση της μεθόδου του spear-phishing, υποδυόμενοι δηλαδή αξιόπιστα πρόσωπα και οντότητες με αποστολές e-mail και άλλους τρόπους επικοινωνίας, κατάφεραν να εξαπατήσουν εργαζομένους στις έρευνες για το εμβόλιο, αποσπώντας τους σημαντικούς κωδικούς και στοιχεία.

Σχετικά Νέα