Στο Βερολίνο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς

Τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψή του στο Παρίσι και το τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο Μακρόν, στο περιθώριο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Γάζα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα και σε μία κρίσιμη καμπή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, που κρατάει σε περιδίνηση την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “κυκλώνει” στην ατζέντα του τη συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς, σε ένα momentum γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, το οποίο, όπως συχνά επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αθήνας.

Οι συζητήσεις των δύο ηγετών, εκ των πραγμάτων, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη (με τη λήξη των εργασιών της διακυβερνητικής συνόδου Ελλάδας-Κύπρου) χαρακτήρισε τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ στη συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς αναμένεται ότι θα τεθούν επί τάπητος:

– Οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Τα Δυτικά Βαλκάνια.

– Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

– Τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο.

Ο χρόνος της επίσκεψης
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία, η οποία αποτυπώνει την αλλαγή του… τέμπο της ελληνικής οικονομίας. “Η χώρα μας έχει περάσει στην επόμενη φάση της, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους το 2022, όσον αφορά στον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου. Καταγράφουμε, δηλαδή, επιδόσεις υψηλότερες από αυτές των ανεπτυγμένων οικονομιών της ευρωζώνης”, σημειώνουν. Στην επόμενη φάση τους, παράλληλα, έχουν περάσει και οι ελληνογερμανικές σχέσεις. “Η Αθήνα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης”, είναι το μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει με αυτή την επίσκεψη ο πρωθυπουργός, με τα ζητήματα της οικονομίας να βρίσκονται ψηλά στις συζητήσεις με τον καγκελάριο Σολτς, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας διεκδικεί περισσότερους πόρους για το μεταναστευτικό, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη δική τους θέση στην ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Σολτς κατέχουν ακόμη δύο ζητήματα:

– Η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα, με την Ελλάδα να αποτελεί κόμβο μεταφοράς στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να μετατραπεί σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

– Το μεταναστευτικό, με την ελληνική πρωτεύουσα να επισημαίνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι πρόκειται για ένα θέμα πανευρωπαϊκό, το οποίο αναζητεί κοινές απαντήσεις.

Πριν από την αυριανή συνάντηση κορυφής με τον καγκελάριο Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς. Παράλληλα, θα παρακαθήσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο των άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ευρώπης για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ένωσης.

Η συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και το πώς θα ενισχύσουν το γεωπολιτικό αποτύπωμα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των “27”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα