Στο Βερολίνο η άτυπη τριμερής Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 25 Νοεμβρίου

Η πολυσυζητημένη τριμερής για το Κυπριακό έκλεισε, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”. Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε αργά χθες το απόγευμα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Θετική ήταν η ανταπόκριση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.  Αναμένεται κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης του Αντόνιο Γκουτέρες με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας “έχει την πρόθεση να συγκαλέσει συνάντηση με τους δύο ηγέτες” και αυτό που απομένει να οριστεί είναι “το πού και πότε”. Το πότε λίγο ή πολύ είναι γνωστό, καθώς η συνάντηση τοποθετείται την τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου. Αυτή τη χρονική περίοδο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα βρίσκεται στην Ευρώπη, οπότε όλοι συμφωνούν πως είναι ευκαιρία να συναντηθούν οι τρεις. Όσον αφορά το πού, υπάρχουν αρκετά σενάρια μεταξύ των οποίων είναι και το Βερολίνο. Τη συγκεκριμένη περίοδο που τοποθετείται η συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνων θα βρεθεί στο Βερολίνο για τα 30χρονα της επανένωσης της Γερμανίας. Σημειολογικά προσφέρεται η ευκαιρία για να γίνει μία ακόμα προσπάθεια για την Κύπρο.

Ερωτηθείς πότε θα έρθει στην Κύπρο η κα Λουτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως “ξέρουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να έρθει επιτόπου, υποθέτει κανείς πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα”.

Η Λευκωσία αυτή τη στιγμή δεν θέλει να σχολιάσει τον κατάλογο απαιτήσεων που κατέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου. Διαμηνύει ότι παρακολουθεί τα όσα λέγονται από τουρκικής πλευράς και, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, “η τουρκική κυβέρνηση κατά καιρούς κάνει διάφορες τοποθετήσεις”, για να σημειώσει στη συνέχεια πως “τα Ηνωμένα Έθνη έχουν από καιρό διευκρινίσει ότι χρειάζεται συνομολόγηση των όρων αναφοράς”.

Τοποθέτηση που δείχνει ότι βασική επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς αυτή τη στιγμή είναι η επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς. Και γ’ αυτό το θέμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεργάζεται “με θετικό πνεύμα” με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πρόσθεσε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και αυτό που προβλέπεται είναι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα για να διοργανωθεί προσεχώς μια συνάντηση του Γ.Γ. με τις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από καιρό έχει τοποθετηθεί θετικά και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει και κάποια συνεννόηση και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να έχουμε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Εναπόκειται στον Γενικό Γραμματέα να προσκαλέσει πλέον τις δύο πλευρές και ο Πρόεδρος είναι επικεντρωμένος σε αυτή τη συνεργασία με τον κ. Γκουτέρες, σε αυτή την προσπάθεια”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος είναι επικεντρωμένος στη συνεργασία που έχει με τον Γενικό Γραμματέα, η πρωτοβουλία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, και πρόσθεσε: “Το τι μπορεί να ακουστεί σε αυτό το διάστημα, είτε είναι εποικοδομητικό είτε είναι παρελκυστικό, είναι εκεί και το ακούμε. Σημασία έχει ότι ο Πρόεδρος έχει κάνει κατά καιρούς εποικοδομητικές προτάσεις, για παράδειγμα η συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα ήταν πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ και καιρό, διότι η πλευρά μας επιζητεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη γνωστή βάση, δηλαδή στην κοινή δήλωση με την οποία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, οι συγκλίσεις, τα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα”.

Το βράδυ της Πέμπτης, έχοντας δίπλα της τους δύο ηγέτες, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ φρόντισε να στείλει τα δικά της μηνύματα ενόψει των νέων κινήσεων που θα γίνουν από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Η επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως θα χρειαστεί οι δύο ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς και να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Στην ομιλία της η κ. Σπέχαρ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι ηγέτες της Κύπρου έχουν ακόμα την ευκαιρία να φέρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη γραμμή τερματισμού, αλλά θα χρειαστεί να είναι έτοιμοι να την εξηγήσουν και να την προωθήσουν σε αυτούς που εκπροσωπούν. Η Ελ. Σπέχαρ είπε ακόμη πως τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένου του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, είναι έτοιμα να διαδραματίσουν τον ρόλο τους και πως όλα τα μέρη θα χρειαστεί να πράξουν το ίδιο.

Είπε πως αυτός είναι ο τρίτος χρόνος που γιορτάζεται η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017 και πως, καθώς συνεχίζεται η διακοπή των συνομιλιών, οι Κύπριοι ακόμα αντιμετωπίζουν μια αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον τους και ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει. Ανέφερε ακόμη πως ενώ οι συνομιλίες έχουν σταματήσει, γύρω μας ο κόσμος δεν έχει σταματήσει και σημειώνονται αλλαγές με σημαντικές επιπτώσεις πάνω και γύρω από το νησί, στην περιοχή και σε παγκόσμια κλίμακα, με το υφιστάμενο περιβάλλον να αποτελεί μια πρόκληση.

Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε επίσης πως κατά το 2019 υπήρξαν θετικές στιγμές. Οι ηγέτες, ανέφερε, είχαν επαφή μεταξύ τους σε διάφορες περιπτώσεις, υπό την αιγίδα των ΗΕ, για να εργαστούν για γεφύρωση των θέσεών τους και για να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται εν πολλοίς σε εξέλιξη.

Βρέθηκαν στο Λήδρα Πάλας 

Οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, να βρεθούν και να κουβεντιάσουν για λίγο. Συνομιλήσουν σε εγκάρδιο κλίμα περιτριγυρισμένοι από παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ενώ στη συνομιλία τους συμμετείχε κάποιες φορές και η κ. Σπέχαρ.

Πρώτος έφθασε στον χώρο της δεξίωσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ ο κ. Ακιντζί έφθασε λίγο αργότερα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες και άλλες προσωπικότητες και από τις δύο κοινότητες, καθώς και ξένοι διπλωμάτες. Εκτός από την κ. Σπέχαρ προσκλήθηκαν και μίλησαν δύο νέοι, ένας Τ/κ και μια Ε/κ, για τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους για το μέλλον της Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο πλαίσιο εκδήλωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είπε ότι “ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούν, ήταν μια κοινωνική εκδήλωση, σημαντική, συμβολική εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών, και συζήτησαν φιλοφρονητικά”.

Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα