Στο βαθύ “κόκκινο” οι ασιατικές αγορές

Πτωτικό κλίμα επικρατεί στις αγορές της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού τη Δευτέρα, καθώς η αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, βαρύνουν αρνητικά επί του επενδυτικού κλίματος.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υπέστη απώλειες 2,51%, στις 26.326,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να χάνει 1,26%, την ώρα που, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βυθίζεται κατά 3,81%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai κερδίζει οριακά 0,03%, ενώ ο Shenzen υποχωρεί κατά 0,86%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Wieghted έκλεισε με πτώση 2,19%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 “έχασε” 1,18%.

“Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ξυπνά από τον λήθαργό της και κατανοεί σιγά-σιγά αυτό που πολλοί από εμάς επισημαίναμε εδώ και καρό: ότι υπήρχε ένα μεταπανδημικό “hangover” στην αγορά, σε συνδυασμό με τον εκτιναγμένο πληθωρισμό και πλέον έναν πόλεμο στην Ευρώπη, την ώρα που το μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο κλείνει τις πύλες του”, τονίζει ο Clifford Bennett, επικεφαλής οικονομολόγος στην ACY Securities.

Στην ευρύτερη Ασία, οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα και στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Φιλιππίνες, μολονότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μια αλλαγή στο ύπατο αξίωμα της χώρας θα διαφοροποιήσει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική. Ο γιος του πάλαι ποτέ δικτάτορα της χώρας Φέρντιναντ Μάρκος θεωρείται το φαβορί για τη νίκη, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Πέραν των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τους υγειονομικού χαρακτήρα περιορισμούς που σαρώνουν την Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει βασική πηγή επενδυτικής ανησυχίας. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι φέρονται νεκροί μετά από ρωσικό βομβαρδισμό σχολείου το οποίο χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο αμάχων, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Οι δυνάμεις της Ρωσίας εντείνουν εξάλλου την επίθεσή τους στο κολοσσιαίο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, προκειμένου να ολοκληρώσουν την κατάληψη της πόλης.

“Η Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τον πρόεδρο Πούτιν πιθανότατα να επαναλαμβάνει τη δικαιολόγηση της πολεμικής του εξόρμησης στην Ουκρανία. Οι αγορές θα παρακολουθούν ωστόσο για μια πιθανή διακήρυξη κλιμάκωσης των επιχειρήσεων”, αναφέρει ο Yeap Jun Rong, στέλεχος στρατηγικής αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα