Στο στόχαστρο οι εταιρείες της Ε. Καϊλή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ημέρα που η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον των βελγικών δικαστικών Αρχών, στις 22 Δεκεμβρίου, για να δώσει τη δική της εκδοχή σχετικά με την εμπλοκή της στο αποκαλούμενο «Qatargate».

Αυτό, πάντως, που φέρεται να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, όπως προκύπτει μέσα από τις δηλώσεις των δικηγόρων της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου στην Ελλάδα και Αντρέ Ριζόπουλου στο Βέλγιο, είναι πως δεν θα γίνει «Ιφιγένεια». Ηδη ο σύζυγός της, σε μια απολογία-«ποταμό», υποστήριξε πως η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήξερε τίποτα και πως όλα τα έκανε αυτός «για χρήματα που δεν είχε ανάγκη».

Κατόπιν, όμως, όσων αποκαλύφθηκαν στο Βέλγιο, ερευνάται πλέον και από τις ελληνικές Αρχές. Η πρώτη παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Με εντολή του, δεσμεύτηκε η περιουσία της Ευ. Καϊλή αλλά και στενών συγγενικών της προσώπων.

Η δεύτερη παρέμβαση ήταν αυτή του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη, που με κατεπείγουσα παραγγελία του προς δύο επίκουρούς του εισαγγελικούς λειτουργούς ξεκίνησε προκαταρκτική ποινική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν η ευρωβουλευτής έχει τελέσει αξιόποινες πράξεις και στη χώρα μας.

Ενα κτήμα 9 στρεμμάτων στην Πάρο, ένα ακίνητο στο Ψυχικό και μια εταιρεία real estate είναι, μεταξύ άλλων, τα περιουσιακά στοιχεία της Ευ. Καϊλή που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αρχής, ενώ υπό έρευνα, βάσει της παραγγελίας του Χ. Βουρλιώτη, είναι και δύο μη κερδοσκοπικές εταιρείες της αδελφής της, Μανταλένας.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο της Πάρου, άρτιο και οικοδομήσιμο, φαίνεται να περιήλθε στην κατοχή της Ευ. Καϊλή και του συζύγου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι στις 18 Μαρτίου 2022. Από το συμβόλαιο προκύπτει ότι αγοράστηκε έναντι 300.000 ευρώ με αντικειμενική αξία 145.893. Το εν λόγω ακίνητο δεν εμφανίζεται στο πόθεν έσχες της ευρωβουλευτού, καθώς αγοράστηκε εντός του 2022.

Στο Κολωνάκι

Οσον αφορά την εταιρεία real estate, ως έδρα της δηλώνεται η οδός Σκουφά 56 στο Κολωνάκι, εκεί που κατά το παρελθόν ήταν το πολιτικό της γραφείο. Η εταιρεία Estate Aria Properties, που φαίνεται να πήρε το όνομά της από την κόρη του ζευγαριού, ιδρύθηκε στις 30 Νοεμβρίου και καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ στις 8 Δεκεμβρίου. Η ίδρυσή της θεωρείται από τις Αρχές «ύποπτη», καθώς δημιουργήθηκε 13 ημέρες πριν από τη σύλληψη Καϊλή – Τζιόρτζι, οι οποίοι είναι και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας. Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, με τους δύο μετόχους να καταβάλλουν από 500 ευρώ έκαστος. Αξιοσημείωτο θεωρείται το ότι διαχειρίστρια εμφανίζεται η Μ.Κ., ειδική σε θέματα νέων τεχνολογιών, που είναι ιδρυτικό μέλος και manager και σε εταιρεία της αδελφής της ευρωβουλευτού.

Η Μανταλένα Καϊλή είναι ιδιοκτήτρια δύο μη κερδοσκοπικών εταιρειών. Η μία είναι η Made Group, την οποία ίδρυσε τον Αύγουστο του 2017 μαζί με τη γυναίκα που εμφανίζεται ως διαχειρίστρια στην εταιρεία της αδελφής της. Σκοπός αυτής, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι «η προαγωγή των νέων τεχνολογιών, η παροχή πληροφόρησης προς την επιστημονική κοινότητα, η διοργάνωση συνεδρίων, η διατήρηση ιστοσελίδων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων για την κοινωνική καινοτομία».

Από το 2018, η Made Group έχει συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει λάβει συνολικό ποσό, μέσω αναθέσεων, ύψους 137.373 ευρώ, καθώς και περίπου 2.000 ευρώ, επίσης μέσω ανάθεσης, από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2018 φαίνεται να έλαβε από το ΕΜΠ 41.615 ευρώ, τον Νοέμβριο του 2018 15.605 ευρώ, τον Μάιο του 2020 31.211 ευρώ και τον Νοέμβριο του 2020 48.942 ευρώ.

Η δεύτερη μη κερδοσκοπική εταιρεία της Μ. Καϊλή είναι η Tech-ELONTech. Οι λογαριασμοί, βέβαια, και των δύο αυτών εταιρειών δεν μπορούν να δεσμευθούν, καθώς ο σκοπός του είναι φιλανθρωπικός. Τα οικονομικά τους στοιχεία, όμως, θα ελεγχθούν από την Αρχή.

Δωροληψία

Οσον αφορά τώρα την έρευνα που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Χρ. Μπαρδάκης, στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί εάν η Ευ. Καϊλή έχει τελέσει τις αξιόποινες πράξεις της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ή όποιο άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα προκύψει, υπό την προϋπόθεση βέβαια να μη διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Ο Χρ. Μπαρδάκης, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους εισαγγελείς που διενεργούν την προκαταρκτική να αιτηθούν άμεσα μέσω δικαστικής συνδρομής από τις βελγικές Αρχές, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί μέχρι τώρα, καθώς και πιστοποιητικό για τη δικονομική πορείας της έρευνας.

Βαριά η «σκιά» του Qatargate στις Βρυξέλλες
Το σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή κλονίζει τα θεμέλια της Ε.Ε. και θέτει υπό άμεση αμφισβήτηση την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών

Σε κλίμα μεγάλης νευρικότητας και ανησυχίας έχουν βυθιστεί οι Βρυξέλλες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του σκανδάλου Qatargate, καθώς ο φόβος νέων αποκαλύψεων είναι ακόμα ισχυρός, ενώ κανείς δεν τολμά να κάνει έναν πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων που θα έχει το σκάνδαλο στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Βαρύ ήταν και το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής των «27», όπου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Qatargate έριξε τη σκιά του στις συζητήσεις, με τους ηγέτες να προειδοποιούν ότι θα πρέπει να υπάρξει όσον το δυνατόν άμεση και ευρεία διαλεύκανση του σκανδάλου.

Η πιο χαρακτηριστική, ίσως, δημόσια τοποθέτηση ήταν αυτή της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, που προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Αλλωστε, το όνομα της Εύας Καϊλή δεν είναι το μόνο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Οι πληροφορίες, ειδικά μετά την κατάθεση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι θέλουν να εμπλέκονται άλλοι δύο ευρωβουλευτές (ένας Βέλγος και ένας Ιταλός). Στις Βρυξέλλες οι φήμες για πιθανή εμπλοκή και άλλων μελών του Κοινοβουλίου, καθώς και άλλων αξιωματούχων, οργιάζουν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο Qatargate εμπλέκονται πρόσωπα από άλλους θεσμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το κλίμα ήταν «παγωμένο» και οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες ιδιαίτερα φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους.

Παράλληλα, οι θεσμοί της Ε.Ε. -και κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να υψώσουν «οχυρώματα» απέναντι στο σκάνδαλο, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να παίρνει σαφείς αποστάσεις από την Εύα Καϊλή και να ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ την ίδια στάση κρατά και η Κομισιόν.

Ο φόβος, ωστόσο, ότι οι αποκαλύψεις δεν έχουν ακόμα τελειώσει είναι έκδηλος στις Βρυξέλλες, καθώς στα δημοσιογραφικά και διπλωματικά επιτελεία κανείς δεν αποκλείει ότι η υπόθεση ενδέχεται να έχει ακόμα πιο πολύπλοκες διαστάσεις.

Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερο φόβο είναι η εμπλοκή των βελγικών αλλά και άλλων πέντε, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο, ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες συνεργάστηκαν και στη συνέχεια έδωσαν όλα τα στοιχεία στη βελγική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα δημοσιεύματα, οι υπηρεσίες πληροφοριών ενεπλάκησαν αμέσως μόλις υπήρξε υποψία ότι ξένη, μη ευρωπαϊκή δύναμη προσπαθεί να διαβρώσει τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Η διάσταση αυτή ανέκυψε περίπου δύο εβδομάδες μετά από εκτενές άρθρο του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Politico, που έκανε λόγο για τεράστια παρουσία κατασκόπων στις Βρυξέλλες και για ένα μεγάλο δίκτυο πληροφοριών που κινείται εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και γύρω από αυτούς.

Το βασικό, ωστόσο, ζήτημα που τρομάζει τους πάντες στις Βρυξέλλες είναι το τεράστιo πλήγμα που δέχθηκε η Ε.Ε. -και κυρίως το Ευρωκοινοβούλιο- από το σκάνδαλο και, μάλιστα, την ώρα που η Ενωση αδυνατεί να δώσει λύσεις σε βασικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών, που ταλανίζονται από την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών ενέργειας.

Στην έδρα της Ε.Ε. δεν κρύβουν τη μεγάλη τους αγωνία για το κατά πόσο το σκάνδαλο θα επηρεάσει το πώς οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν τους θεσμούς και ακόμα περισσότερο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θεωρείται και ο «τοποτηρητής» των ευρωπαϊκών αξιών. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο εσωτερικό, αλλά έχει άμεσες επιπτώσεις και στην εικόνα της Ε.Ε. στο εξωτερικό.

«Πώς η Ε.Ε. θα τολμά τώρα να κουνάει το δάχτυλο σε τρίτες χώρες για θέματα διαφθοράς και σωστής λειτουργίας της δημοκρατίας;», είναι ένα από τα επίμονα ερωτήματα που ακούει κανείς στις Βρυξέλλες.

Ηδη, λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι αποκαλύψεις για το Qatargate, η Eurostat είχε δημοσιεύσει έρευνα για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών, όπου καταγραφόταν ότι, παρά το γεγονός ότι η αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αρχίσει να ενισχύεται σημαντικά μετά τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 50%.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό δεν ξεπερνά πια το 44%. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2007 ήταν 77%, το 2009 ήταν 60% και το 2015 μόλις 26%.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς το Qatargate θα επηρεάσει τους πολίτες και, μάλιστα, έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του 2024.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι o γενικός εισαγγελέας της Ε.Ε. ζήτησε την άρση της ασυλίας της Ευ. Καϊλή και της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), καθώς υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Η υπόθεση αυτή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το Qatargate, αλλά θεωρήθηκε ενδεικτική των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για διαφάνεια.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα