Στο ΣτΕ η μητέρα της Μυρτούς από την Πάρο για την άγρια κακοποίησή της

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Μαρία Κοτρώτσου, μητέρα της Μυρτούς, η οποία, σε ηλικία 15 ετών το καλοκαίρι του 2012, υπέστη βάναυση κακοποίηση από έναν Πακιστανό.

Μετά τις δύο αρνητικές αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, η κ. Κοτρώτσου ζητεί να της καταβληθεί ως αποζημίωση το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της κόρης της, ενώ διεκδικεί την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα στη Μυρτώ, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικασθεί στην κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μία το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δικηγόρος της οικογένειας, Σπύρος Βλαχόπουλος, επισήμανε ότι ο δράστης επί δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στη χώρας μας, προσθετοντας ότι ήταν αγνώστου διαμονής και πως αυτή η ανωνυμία του του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε.

Ο κ. Βλαχόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στη Μυρτώ. Μάλιστα, τόνισε ότι η μειοψηφία της εφετειακής απόφασης που απέρριψε το αίτημα της οικογένειας αναφέρει ότι ο δράστης κινείτο εκτός του πεδίου της έννομης τάξης.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσής του.

Σε άλλο σημείο ο συνήγορος της οικογένειας ανέφερε ότι το γεγονός πως ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στη χώρα μας για δύο χρόνια παράνομα (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη» η Μυρτώ.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (ΝΣΚ), Ιωάννης Καλαμάρας, δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς προηγουμένως είχε καταθέσει δήλωση παράστασης πριν τη συζήτηση.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η δήλωση της Μαρίας Κοτρώτσου

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ, η μητέρα της άτυχης 23χρόνης σε δηλώσεις της ανέφερε:

«Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης.

Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε.

Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Μέχρι το 2017 ζούσαμε μέσα στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα δωρεάν, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα στα νοσοκομεία.

Έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι, το σπίτι μας το έχουν παραχωρήσει. Υπάρχουν τεράστια έξοδα. Καταλύσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει.

Άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά.

Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά.

Άτομα όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία.

Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του.

– Ερώτηση δημοσιογράφου: Η ψυχολογική κατάσταση της Μυρτώς ποια είναι;

Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω. Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος. Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει…

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν.

Έχω δύο σκυλιά. Ας δείξουνε την ίδια ευαισθησία στους ανθρώπους.

Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια.

Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια.

Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα.

Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα