Στο Προεδρικό σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί- Ποια τα επόμενα βήματα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με το σύστημα -αυτή τη φορά- της ενισχυμένης αναλογικής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση και επιστροφή των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης δεν αναμένεται να αποφέρει καρπούς, οπότε με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία περνά στο επόμενο στάδιο που προβλέπει τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με πιθανότερο πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύδεται η σύγκληση της Βουλής για την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Την ίδια ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών, με την ημερομηνία να έχει “κλειδώσει” για τις 25 Ιουνίου.

Τα κόμματα με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μαΐου βάζουν ξανά στο φουλ τις μηχανές για τη νέα αναμέτρηση.

Η Νέα Δημοκρατία χαράσσει το επόμενο κύμα της στρατηγικής της, ενόψει της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, με πρόταγμα τη σταθερότητα και την ισχυρή αυτοδυναμία, ενώ προς διαμόρφωση βαίνει και ο χάρτης των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την νίκη του στις εκλογές της 21ης Μαΐου, μιλώντας στο CNN και την Christiane Amanpour ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, στόχος του είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε πολύ σύγχρονη χώρα με αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και με προτεραιότητες προοδευτική ατζέντα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και μείωση των ανισοτήτων. «Προτεραιότητα μας, να αυξήσουμε τους μισθούς, να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Την Πέμπτη 25/5, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα mε στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και το κυριότερο, να προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές και αναγκαίες αλλαγες ενόψει της νεας εκλογικής μαχης. Ο Αλέξης Τσίπρας μη παραλαμβάνοντας καν χθες τη διερευνητική εντολή προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες, χαρακτήρισε «απρόσμενα οδυνηρό σοκ, το εκλογικό αποτέλεσμα», και έθεσε ως στόχο, την αποτροπή -όπως είπε-, «μιας ανεξέλεγκτης κυβέρνησης».

Το μηνυμα που στέλνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι ότι η κάλπη θα είναι κενή, θα είναι άδεια το πρωί της 25ης Ιουνίου όταν θα ανοίξει. Ως εκ τούτου πρόκειται για μία νέα μάχη η οποία μπορεί και πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Στόχος, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάκτηση του χαμένου εδάφους και να μην επαναληφθούν οι συσχετισμοί που θα δημιουργήσουν συνθήκες αλαζονείας και αίσθησης παντοδυναμίας σε μία κυβέρνηση που, όπως λένε, έδειξε επί τέσσερα χρόνια ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου.

«Ο ελληνικός λαός ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους δικαίου και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πολλούς και όχι για λίγους» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο οποίος επέστρεψε με τη σειρά του την τρίτη διερευνητική εντολή. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλακης. Τόνισε πως αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και η ενδυνάμωση της ως ισχυρή προοδευτική δύναμη θα αποτελέσει τον πόλο απέναντι στη ΝΔ. Όπως υπογράμμισε ο κόσμος κουράστηκε από τις άγονες αντιπαραθέσεις χωρίς περιεχόμενο χρειάζεται ενότητα, άλλο ήθος και ουσιαστικό πολιτικό λόγο.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη να σταλεί το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το αντίβαρο στη ΝΔ ενώ θα εντείνουν το κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη να επιστρέψει και να δυναμώσει την παράταξη.

Το δικό του μήνυμα, ενόψει της δεύτερης κάλπης εξέπεμψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Την προηγούμενη Κυριακή κάναμε ένα βήμα, τώρα πάμε για τα επόμενα. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, μοναδική, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των άλλων» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το δικό του προσκλητήριο απηύθυνε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η τεράστια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και η τεράστια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. (…) Προσκλητήριο πανστρατιά των πατριωτικών δυνάμεων και ψηφοφόρων. Να συσπειρωθούμε, για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μιλώντας στον Real fm.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα