Στο Μαξίμου τα αιτήματα των αγροτών-Πως απαντά η κυβέρνηση

Δύσκολη διαφαίνεται η προοπτική επίλυσης της αγροτικής κρίσης από την κυβέρνηση, καθώς παρά τα εξαγγελθέντα μέτρα ενίσχυσης αγροτών – κτηνοτρόφων για μείωση του ενεργειακού κόστους, οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα δεν ικανοποιήθηκαν.

Αντίθετα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας από σήμερα την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία, την εθνική και επαρχιακή οδό και τα τελωνεία με τρακτέρ, ενώ αποφάσισαν να στείλουν τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση μαζί του και προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα.

Τα αιτήματά τους
-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο,

-0,07 ευρώ/κιλοβατώρα στο ρεύμα,

-επιδότηση σε εφόδια και Ζωοτροφές,

-να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει νέα διαπραγμάτευση,

-αποζημιώσεις στο 100%,

-αναπλήρωση εισοδήματος στα προϊόντα

-να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Πως απαντά η κυβέρνηση
Από πλευράς της κυβέρνησης το ενδεχόμενο συνάντησης με τους αγρότες παραμένει ανοιχτό.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ποτέ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε τον διάλογο. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο οποίος πήγε στη Βόνιτσα και συνομίλησε με τους αγρότες.

Όπως, όμως, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών, ούτε τα αιτήματα όλων είναι τα ίδια και αυτό δυσχεραίνει τον διάλογο. Όμως, το ενδεχόμενο πλέον να έρθουν οι δύο πλευρές σε επαφή, είναι αρκετά κοντά πλέον.

Ωστόσο, οι αποκλεισμοί δρόμων αποτελούν «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση με τον υφυπουργό προστασίας του πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο να δηλώνει ότι «αφού η ΕΛ.ΑΣ εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο» διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στα 6 αιτήματα των αγροτών ένα προς ένα, επισημαίνει για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, πως ήδη ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Για το αίτημα των αγροτών να κοστίζει 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων, όπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως απαντά και στα υπόλοιπα τέσσερα αιτήματα, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών», καθώς και ότι «είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα