Στο “κόκκινο” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στις κυρώσεις Τραμπ κατά Ιράν

Με απώλειες κινούνται την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο την επιβολή νέων κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ κατά του Ιράν, ως αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού drone στον Περσικό Κόλπο από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Των απωλειών ηγείται ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, με πτώση 1%, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας είναι ο μόνος ο οποίος κινείται σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,7%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα με σκληρά νέα μέτρα κατά του Ιράν, πλήττοντας προσωπικά τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το γραφείο του, αποτρέποντάς τους την πρόσβαση σε σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Οι επενδυτές αναμένουν και τη συνάντηση του Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αργότερα εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο του G20, για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις στο ζήτημα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Στην Ευρώπη, ο επικρατέστερος για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία, Μπόρις Τζόνσον, επανέλαβε την απειλή του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο, ακόμη και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Σε εταιρικά νέα, ο διεθύνων σύμβουλος της Nissan Hiroto Saikawa δήλωσε την Τρίτη ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με την γαλλική Renault για την εμβάθυνση της ήδη σημαντικής εταιρικής τους σχέσης, προσθέτοντας ότι η Nissan θα επικεντρωθεί στη δική της ανάκαμψη.

Η γαλλική Capgemini ανακοίνωσε τη Δευτέρα συμφωνία που θα την οδηγήσει στην εξαγορά της εταιρείας ψηφιακών υπηρεσιών Altran έναντι 3,6 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,28%, με τον Eurostoxx50 να “χάνει” 0,25%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,14%, με τον γαλλικό CAC να κινείται επίσης πτωτικά, κατά 0,23% και τον βρετανικό FTSE 100 να διευρύνει τις απώλειες σε 0,30%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MΙΒ κινείται στο -0,31% και ο ισπανικός IBEX 35 ισχυρότερα πτωτικά, στο -0,56%.

Σχετικά Νέα