Στο “κόκκινο” οι ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα για τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, που δείχνουν να χάνουν τη δυναμική ανάκαμψης που τους έφερε κέρδη άνω του 2% την Παρασκευή σβήνοντας μάλιστα τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών εν μέσω φόβων ότι η επιθετική στροφή των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε πιο σφικτές πολιτικές θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ήπειρο, ιδίως μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτημα για ένταξη της στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική κίνηση για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία μέχρι τώρα ακολουθούσε επί δεκαετίες πολιτική ουδετερότητας.

Η ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία θα “μεγιστοποιήσει” την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Sauli Niinisto. Η Ρωσία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε “αντίποινα” εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Μόσχα δεν διευκρίνισε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,8% στις 430 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να χάνει 1,3% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνιών αντιστέκονται στην αρνητική τάση και προσθέτουν 0,7%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,9% στις 13.900 μετοχές, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση άνω του 1% στις 6.290 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,6% στις 7.370 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ διολισθαίνει κατά 0,68% στις 23.885 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,62% στις 8.285 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η ιταλική εταιρεία αντλιών νερού Interpump Group βρίσκεται στην κορυφή του Stoxx 600 με άνοδο άνω του 5%.

Στον αντίποδα η βρετανική εταιρεία τεχνικών προϊόντων Diploma υποχωρεί κατά 7,8%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των κερδών και των εσόδων της και μεγαλύτερο μέρισμά προς τους μετόχους.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, η βρετανική αλυσίδα φούρνων και φαστ φουντ Greggs, τόνισε πως οι πιέσεις κόστους αυξήθηκαν, καθώς ανακοίνωσε αύξηση στις πωλήσεις α΄ τριμήνου, οι οποίες ήταν πιο ευνοϊκές σε σχέση με τους περιορισμούς όγκους συναλλαγών εξαιτίας του κορονοϊού, την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Στα εταιρικά νέα, η γαλλική Renault ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και το μερίδίο συμμετοχής της στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία AvtoVAZ. Η Renault τόνισε ότι θα πουλήσει όλες της δραστηριότητες της Renault Russia και το 67,69% που κατέχει στην AvtoVAZ στη ΝΑΜΙ, μια κρατική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης αυτοκινήτου.

Στα μάκρο της ημέρας, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των γερμανικών επιχειρήσεων στη μεταποίηση διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται εξαιτίας των προβλημάτων στην προσφορά, για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης. Ακόμη και χωρίς μια νέα παραγγελία, η παραγωγή θα μπορούσε να συνεχίσει για 4,5 μήνες, τόνισε το Ifo, επικαλούμενο αποτελέσματα μιας έρευνας στην οποία περίπου 2.000 επιχειρήσεις έλαβαν μέρος στο διάστημα 7-22 Απριλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα