Στο “κόκκινο” οι ευρωαγορές

Στο δρόμο της Ασίας κινείται σήμερα η Ευρώπη, με τους δείκτες να έχουν βυθιστεί στο κόκκινο εν μέσω του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνει διεθνώς η αναθέρμανση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Στο μεταξύ, κλειστό παραμένει σήμερα το χρηματιστήριο στο Λονδίνο λόγω τραπεζικής αργίας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες ύψους 0,11%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,2%, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,15%, ενώ την Ελβετία ο SMI κινείται πτωτικά κατά 0,83%.

Αρνητικά πρόσημα και στην ευρωπεριφέρεια, με τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 0,63%, τον ιταλικό FTSE MIB να καταγράφει πτώση της τάξης του 0,43% και τον πορτογαλικό PSI να ηγείται των απωλειών με πτώση 2%.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι σχεδιάζει την επιβολή πρόσθετων δασμών σε αμερικανικά αγαθά 75 δις. δολαρίων, γεγονός που οδήγησε τον Τραμπ να απευθύνει έκκλησης προς τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν “εναλλακτικές” αγορές για να δραστηριοποιηθούν πέραν της Κίνας.

Από την πλευρά του ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά 250 δισ. δολαρίων, στο 30% από το 25%, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου, και θα αυξήσει τους δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων, στο 15% από το 10%, σε δύο στάδια, την 1η Σεπτεμβρίου και την 15η Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις στο περιθώριο του G7 στη Γαλλία ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να διαπραγματευτεί κι εμείς θα ξεκινήσουμε σοβαρές συζητήσεις επί της εμπορικής μας διαμάχης.

Σχετικά Νέα