Στο κόκκινο η Ασία μετά τη “βύθιση” της Wall Street, υπό τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα

Με ξεκάθαρα πτωτικές τάσεις κινούνται οι μετοχές στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού την Τρίτη, μετά την μεγαλύτερη πτώση στην Wall Street εδώ και μήνες τη Δευτέρα, υπό τον φόβο ότι η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 0,94%, στις 27.394 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να καταγράφει απώλειες 0,46% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 1,10%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει πτώση 0,32%, με τον Shenzen να υφίσταται πτώση 0,23%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted υπέστη απώλειες 1,46%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,27%.

Τα χρηματιστήρια σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ινδονησία είναι κλειστά λόγω αργίας.

Η ανησυχία σχετικά με την πανδημία συνεχίζεται στην Ιαπωνία, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Περίπου 11.000 αθλητές λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες, ενώ 22.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην πόλη από την 1η Ιουλίου προκειμένου να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες σχετικές με αυτούς.

Αρκετοί αθλητές και περισσότεροι από 60 συμμετέχοντες στις δραστηριότητες γύρω από τους Ολυμπιακούς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Ο φόβος είναι ότι, παρά τα συνεχή και εντατικά τεστ, τα κρούσματα θα αυξηθούν.

Η καμπάνια εμβολιασμού στην Ιαπωνία έχει κινηθεί με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη, με μόλις το 22% του γενικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένα. Οι αναφορές ότι ακόμη και πλήρως εμβολιασμένοι έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τη διεξαγωγή “ασφαλών Αγώνων”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι κρούσματα και θάνατοι άρχισαν ξανά να αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από μια περίοδο ύφεσης, κυρίως λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Δεδομένης της παγκοσμιοποίησης της σύγχρονης οικονομίας, ένα πλήγμα σε ένα σημείο του κόσμου μπορεί άμεσα να αποκτήσει διασπορά, επηρεάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις σε περιφερειακή ή παγκόσμια κλίμακα.

Στην κομητεία του Λος Άντζελες στις ΗΠΑ, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, η εντολή για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους έχει επανέλθει, καθώς τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν αρχίσει να αυξάνονται εκ νέου.

“Πρόκειται για κάπως υπερβολική αντίδραση, ωστόσο όταν έχεις μια αγορά σε ιστορικά υψηλά, με ένα τέτοιο ανοδικό σερί και σχεδόν καμία υποχώρηση εδώ και καιρό, είναι λογικό να είναι υπερευαίσθητη στα όποια κακά νέα”, αναφέρει ο Randy Frederick, αντιπρόεδρος trading και παραγώγων στην Charles Schwab. “Ήταν ζήτημα χρόνου να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο και φαίνεται ότι φτάσαμε σήμερα το πρωί”, τονίζει.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και πολλοί άλλοι αναλυτές θεωρούν την πτώση παροδική και ευκαιρία για αγορές, άλλοι, όπως ο Barry Bannister, επικεφαλής στρατηγικής στην Stifel, είναι λιγότερο αισιόδοξοι, θεωρώντας ότι πιθανόν να βρισκόμαστε ενώπιον κύματος πτώσης που αγγίξει έως και το 10%, μετά το ράλι ενός και πλέον έτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα