Στο “κόκκινο” έκλεισε η Wall Street – “Βουτιά” 270 μονάδων ο Dow

Στο “κόκκινο” έκλεισαν οι βασικές δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, διαγράφοντας τα αρχικά τους κέρδη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο σημείωσε απώλειες για 5η διαδοχική συνεδρίαση με τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19 για τα 2/3 των εργαζομένων να μην μετριάζουν εντέλει την ανησυχία των επενδυτών για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και το ενδεχόμενο να ανακόψει την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης. Στις απώλειες της Wall συνετέλεσε και η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού (PPI) τον Αύγουστο στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε σήμερα.

Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 21-22 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της από τα 120 δισ. δολ. τον μήνα που είναι σήμερα και οι οποίες έχουν στηρίξει την παραμονή των επιτοκίων χαμηλά, αλλά και την οικονομική ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την Παρασκευή τον “δύσκολο” δρόμο, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τα 2/3 των εργαζομένων ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ “να γυρίσουν σελίδα” στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, χωρίς να τους δίδεται δυνατότητα να καταφύγουν σε τακτικά διαγνωστικά τεστ, ενώ προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις για αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το μέτρο αυτό αφορά επίσης τους υπαλλήλους υπεργολάβων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το προσωπικό των οίκων ευγηρίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις (17 εκατομμύρια ανθρώπους) και τα σχολεία ή σχολές που υπάγονται στον έλεγχο του ομοσπονδιακού κράτους.

Για τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας θα καθιερώσει την υποχρέωση εμβολιασμού ή πραγματοποίησης ενός διαγνωστικού τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους, δηλαδή για περισσότερα από 80 εκατομμύρια ανθρώπους.

“Συνολικά η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές τις οποίες πληρώθηκαν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο περισσότερο του αναμενομένου από τους οικονομικούς αναλυτές, καθώς οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού οδηγούν υψηλότερα τα παραγωγικά κόστη.

Ο δείκτης PPI κατέγραψε άνοδο 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο και 8,3% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δομικός δείκτης PPI, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα μεταβλητές τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, σημείωσε άνοδο 0,6% σε μηνιαία και 6,7% σε ετήσια βάση.

Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ήταν περί αύξησης τόσο για τον γενικό PPI, όσο και για τον δομικό δείκτη, 0,6% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα