Στο “κόκκινο” έκλεισαν οι ευρωαγορές – Εβδομαδιαία πτώση 1,8% για Stoxx 600

Στο “κόκκινο” έκλεισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή σε μια εβδομάδα με έντονη μεταβλητότητα στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve.

Οι αγορές κατέγραψαν έντονες μεταβολές αυτή την εβδομάδα με φόντο την ιστορική στροφή της Fed η οποία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προχωρώντας τους επόμενους μήνες σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ο επιθετικός τόνος του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του την Τετάρτη για τον πληθωρισμό οδήγησε μάλιστα πολλούς αναλυτές στην άποψη ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στη σύσφιξη της πολιτικής της φέτος, πραγματοποιώντας μέχρι και έξι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Την ακραία μεταβλητότητα της εβδομάδας τροφοδότησαν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες καθώς διατηρείται στο προσκήνιο η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για το Ουκρανικό ζήτημα.

Δείκτες

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,02% στις 465,55 μονάδες, ενώ νωρίτερα στην ημέρα έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 2%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε απώλειες 1,8%, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση σε πάνω από δύο μήνες. Πρόκειται επίσης για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 1,15% στις 4.136,91 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,32% στις 15.318,95 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 1,17% στις 7.466,07 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,82% στις 6.965,88 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε στις 8.609,80 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,10% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,18% στις 26.565,41 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς της όμικρον έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία της χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μικρότερη συρρίκνωση κατά 0,3%.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γαλλία έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας σημείωσε ανάπτυξη-ρεκόρ το περασμένο έτος καθώς ανέκαμψε από την κρίση του κορονοϊού. Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 7%, εμφανίζοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 1969, μετά την ύφεση του 2020 κατά 8%.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών πέρυσι, αλλά κινήθηκε πολύ κάτω από τις κυβερνητικές προσδοκίες και επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα διολίσθησαν εν μέσω εκτινασσόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με το Reuters.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5% από την ιστορική πτώση 10,8% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, στα οποία τονίζεται ότι επετεύχθη μεν η ταχύτερη ανάπτυξη από το 2000, αλλά η οικονομία έχασε τον στόχο του 6,5% της κυβέρνησης.

Στην ιταλία, το ηθικό μεταξύ των ιταλικών επιχειρήσεων και καταναλωτών μειώθηκε απότομα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημισεύτηκαν σήμερα, καθώς η κρίση του κορoνοϊού επιμένει και οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν εταιρείες και νοικοκυριά. Ο δείκτης μεταποιητικής εμπιστοσύνης του ιταλικού στατιστικού ιδρύματος ISTAT μειώθηκε στο 113,9 τον Ιανουάριο από 115,0 τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία ήταν πολύ κάτω από τη μέση πρόβλεψη 115,3 σε έρευνα του Reuters σε 12 αναλυτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα