Στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνει ο Ανδρουλάκης την πρόκληση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Στην ευρωβουλή φέρνει τις νέες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, με γραπτή του ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς», «η προστασία μνημείων όπως η Αγία Σοφία, η οποία ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών και η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη:

Τον Ιούλιο του 2016, όταν για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, μουεζίνης απηύθυνε κάλεσμα σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παραβιάζοντας ουσιαστικά τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco, είχα ζητήσει με γραπτή μου ερώτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μου απαντησει τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στην επικράτεια της γειτονικής χώρας.

Δυστυχώς, τρία χρόνια αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν επαναλαμβάνει τις απειλές του ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Μουσουλμανικό Τέμενος.

Όμως η προστασία μνημείων όπως η Αγία Σοφία, η οποία ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού τους χαρακτήρα, αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Είναι συμβατές οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου Προέδρου με το καθεστώς μιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ;

– Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σε τι κινήσεις θα προβεί σε περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή τους;

– Τι πρωτοβουλίες θα μπορούσε η Επιτροπή να αναλάβει σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;

Σχετικά Νέα