Στο επίκεντρο του Χρηματιστηρίου διεθνής τάση και Standard & Poor’s

Sell off προκλήθηκε χθες στη Wall Street ελέψ των κλυδωνισμών στον τεχνολογικό κλάδο και κυρίως στις εταιρείες κολλοσούς των τσιπ. Η αβεβαιότητα και οι νέες απειλές Τραμπ σε Κίνα διατηρούν το κλίμα νευρικότητας στις αγοράς με αρκετούς επενδυτές τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο ΧΑ να κατοχυρώνουν κέρδη.

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι «δεν φοβάται» έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διάλογο, έπειτα από δηλώσεις του Λευκού Οίκου ο οποίος υποστήριξε ότι έγκειται στο Πεκίνο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως, στις εμπορικές συνομιλίες, «η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του Πεκίνου».

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά επιδεινώθηκε περαιτέρω χθες μετά το σήμα ότι η Fed δε θα παρέμβει που έστειλε ο Πάουλ μιλώντας στο οικονομικό κλαμπ του Σικάγο. Επίσης ο ισχυρός κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε ην ανησυχία του ότι η Fed μπορεί να βρεθεί σε δίλημμα μεταξύ του ελέγχου του πληθωρισμού και της στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης, ελέω των δασμών Τραμπ και του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου.

Δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί Τραμπ, ο επικεφαλής της Fed επεσήμανε πως ενώ αναμένει κλιμάκωση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης, παραμένει ασαφές το πού θα πρέπει να αφιερώσει μεγαλύτερη προσοχή η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Tα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στην ΕΚΤ. Σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα προχωρήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σε μία κίνηση πλήρως προεξοφλημένη, εν μέσω των πιέσεων αλλά και της μεγάλης αβεβαιότητας που δημιουργούν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ υπήρξαν και κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες που «έκλεισαν το μάτι» και σε μεγαλύτερη μείωση των 50 μονάδων βάσης.

Αύριο αναμένεται και η ετυμηγορία της S&P για την Ελλάδα που την τοποθετεί προς ώρας στο «BBB-» με θετική προοπτική εδώ και ένα χρόνο. «Έκτοτε, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό, διατήρησε πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού, μειωμένο λόγο χρέους/ΑΕΠ, όλα τα προαπαιτούμενα που προσδιορίζονται για μια αναβάθμιση, και αποπλήρωσε επίσης το χρέος που συνδέεται με τα προγράμματα διάσωσης του παρελθόντος. Ο βασικός οικονομικός κίνδυνος προκύπτει από τους δασμούς των ΗΠΑ στους οποίους η Ελλάδα έχει σχετικά περιορισμένη άμεση έκθεση. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για την πρώτη αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε BBB από τους 3 κύριους οίκους αξιολόγησης» αναφέρουν αναλυτές της Citi.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα