Στο επίκεντρο οι διατλαντικές σχέσεις ενόψει ορκομωσίας Μπάιντεν

Οι προσδοκίες είναι πολλές ότι οι διατλαντικές οικονομικές σχέσεις θα βελτιωθούν μόλις ο Τζο Μπάιντεν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Αλλά ύστερα από τέσσερα χρόνια κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, η εμμονή του Τραμπ προς την Ευρώπη άφησε τα σημάδια της. Ύστερα από μια σοβαρή διαφωνία, είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν άμεσα οι σχέσεις, όπως λέει η κορυφαία εμπορική αξιωματούχος της ΕΕ.

«Όχι νοσταλγία. Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μια παγκόσμια τάξη των προηγούμενων ημερών. Ο κόσμος σήμερα δεν είναι ο ίδιος με τα προηγούμενα δέκα ή ακόμη και πέντε χρόνια». Είπε η Σαμπίν Γουέιαντ, προϊσταμένη της διεύθυνσης εμπορίου της Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες αναζητούν στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον που εστιάζει σε βασικές προτεραιότητες: καταπολέμηση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εξεύρεση κοινού εδάφους στις ψηφιακές και εμπορικές πολιτικές. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, ακόμη και με τον Τραμπ εκτός της εικόνας, τα αμερικανικά συμφέροντα εξακολουθούν να είναι αυτό που μετράει περισσότερο στην Ουάσινγκτον.

«Η κυβέρνηση του Μπάιντεν κάπως απογοητευτικά δεν πρόκειται απλώς να αντιστρέψει όλους τους δασμούς. Σίγουρα θα σταματήσουν την κλιμάκωσή τους και θα σταματήσουν μερικούς από τους πιο γελοίους δασμούς που τέθηκαν σε συμμάχους με δικαιολογίες εθνικής ασφάλειας. Αλλά θα υπάρξει κάποια προσπάθεια από τη διοίκηση Μπάιντεν να κερδίσει κάτι ως αντάλλαγμα για τη μείωση των δασμών», λέει ο Άνταμ Πόζεν, πρόεδρος του ινστιτούτου για διεθνή οικονομικά Πέτερσον στην Ουάσινγκτον.

Οι δασμοί των ΗΠΑ για το γαλλικό κονιάκ που τέθηκαν σε ισχύ πριν από λίγες ημέρες ενδέχεται να μην εξαφανιστούν αμέσως. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις τιμές στα ανταλλακτικά αεροπλάνων στην σειρά Airbus-Boeing. Αλλά αυτό που αλλάζει είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να μην αφήσουν τα μεμονωμένα ζητήματα να επισκιάσουν μια διατλαντική σχέση που είναι βέβαιο ότι θα βελτιωθεί.

«Νομίζω ότι υπάρχει χώρος εδώ για να ενισχυθεί η διατλαντική σχέση, αλλά νομίζω επίσης ότι θα είναι πιο ισορροπημένη από ό, τι στο παρελθόν. Αυτό θα απαιτήσει κάτι από την πλευρά των ΗΠΑ, να δώσει κάτι η πλευρά των ΗΠΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει να δώσουν κάτι και οι Ευρωπαίοι», τόνισε ο Πίτερ Τρουμποβιτς, από το London School of Economics.

Στο αποκορύφωμα μιας πολιτικής καριέρας που εκτείνεται σχεδόν μισό αιώνα, ο Τζο Μπάιντεν έχει γίνει το σύμβολο της ελπίδας για το μέλλον – στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα