Στο εδώλιο πλοκάμι της ιταλικής Μαφίας στη μεγαλύτερη δίκη των τελευταίων 30 χρόνων

Ξεκινά σήμερα μια από τις μεγαλύτερες δίκες της Ιταλίας με την οργάνωση Ντρανγκέτα, ένα από τα πλοκάμια της ιταλικής Μαφίας, να κάθεται στο εδώλιο.

Περισσότερα από 350 φερόμενα μέλη της μαφίας και πολιτικοί, δικηγόροι, επιχειρηματίες και άλλοι πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη σε μια τεράστια, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην πόλη της νότιας Καλαβρίας της Λαμέτζια Τέρμε, προπύργιο της Ντρανγκέτα.

Οι εισαγγελείς θα επιχειρήσουν να αποδείξουν έναν ιστό εγκλημάτων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, μεταξύ αυτών δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κατάχρηση εξουσίας.

Η δίκη «είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την οικοδόμηση ενός τείχους ενάντια στις μαφίες στην Ιταλία», δήλωσε ο εισαγγελέας Νίκολα Γκράτερι στο AFP.

Στην Ιταλία, τα λεγόμενα “maxi-trial”, τα οποία περιλαμβάνουν δεκάδες κατηγορούμενους και αμέτρητες κατηγορίες, θεωρούνται η καλύτερη δικαστική μέθοδος εναντίον των διαφόρων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος της χώρας, από τις οποίες η Ντρανγκέτα θεωρείται πλέον η πιο ισχυρή, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που ρέει στην Ευρώπη.

Η πιο διάσημη “maxi-trial” της περιόδου 1986-7 έπληξε ένα μεγάλο πλήγμα στην Cosa Nostra της Σικελίας, με 338 καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εισαγγελείς Giovanni Falcone και Paolo Borsellino δολοφονήθηκαν αργότερα από την Μαφία.

Η τρέχουσα δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, περιλαμβάνει 355 κατηγορούμενους, περισσότερους από 900 μάρτυρες δίωξης και έναν άνευ προηγουμένου αριθμό συνεργατών.

«Σαν πολυεθνική»
Η Ντρανγκέτα έχει εξαπλωθεί σημαντικά σε σχέση με την παραδοσιακή δομή της που είχε να κάνει κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών και τοκογλυφία, ενώ τώρα χρησιμοποιεί εταιρίες «βιτρίνα» ώστε να «ξεπλένει» και να επανεπενδύει μαύρο χρήμα στη νόμιμη οικονομία.

Πολλά ζωτικά σημεία της Καλαβρίας κυριαρχούνται από μέλη της Μαφίας, τόσο στη δημόσια ζωή όσο και στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 150 οικογένειες στην Καλαβρία, τουλάχιστον 6.000 μέλη και σύμμαχοι είναι ενταγμένοι στην Ντρανγκέτα. Σύμφωνα με τις αρχές, η εγκληματική οργάνωση έχει έσοδα πάνω από 50 δισ. ευρώ το χρόνο και πρόκειται για μια από τις πλουσιότερες οργανώσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα