

Ο Ισημερινός προσέφυγε κατά του Μεξικού στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας την χώρα αυτή για παραβίαση των «διεθνών υποχρεώσεών της» επειδή χορήγησε άσυλο στον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Ισημερινός υπέβαλε το αίτημά του στο Διεθνές Δικαστήριο (CIJ) «λόγω της συμπεριφοράς του Μεξικού από τις 17 Δεκεμβρίου 2023», όταν δηλαδή ο Γκλας κατέφυγε στη μεξικάνικη πρεσβεία στο Κίτο.
Στις αρχές Απριλίου η αστυνομία του Ισημερινού εισέβαλε στην πρεσβεία του Μεξικού για να συλλάβει τον πρώην αντιπρόεδρο, ο οποίος έχει καταδικαστεί δύο φορές για διαφθορά και τώρα εκκρεμεί σε βάρος του άλλη έρευνα για το ίδιο αδίκημα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μια διπλωματική κρίση μεταξύ Κίτο και Μεξικού.
Ο Ισημερινός ζητά από το ΔΔ να κρίνει ότι το Μεξικό παραβίασε το διεθνές δίκαιο παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις του.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του αριστερού προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-17) είχε μόλις λάβει άσυλο από το Μεξικό όταν συνελήφθη. Πλέον κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Γκουαγιακίλ. Το Μεξικό διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με τον Ισημερινό μετά την εισβολή στην πρεσβεία του. Προσέφυγε επίσης στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Χάγη, καταγγέλλοντας την καταπάτηση της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις και κατοχυρώνει το απαραβίαστο των χώρων των διπλωματικών αποστολών.
Από αύριο Τρίτη το CIJ θα ακούσει τα επιχειρήματα των δύο χωρών στο πλαίσιο της προσφυγής που κατέθεσε το Μεξικό.
Σχετικά Νέα
Σεισμός στη Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε την κατάπαυση του πυρός
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μερικές ώρες πριν από την προβλεπόμενη εκπνοή της κατάπαυσης του.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Νετανιάχου: «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος αποχαιρετά τον “Πάπα του λαού”
Ο ευρωπαϊκός Τύπος αποτίνει σήμερα σχεδόν ομόφωνα φόρο τιμής στον πάπα Φραγκίσκο, την επομένη.
Γουίτκοφ: Στη Ρωσία εντός της εβδομάδας ο απεσταλμένος του Τραμπ
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ προβλέπεται να ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα, ανακοίνωσε.