Κλειδώνουν τα πρόσωπα για τα αξιώματα στην EE-Ποιο χαρτοφυλάκιο θέλει η Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Την Κυριακή, από το Μπέργκενσυοκ της Ελβετιας και τις εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες και αν θεωρεί ότι θα κλείσουν τελικά τα πρόσωπα για τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα τόνισε ότι «μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.

» Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κ. von der Leyen για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «καλό χαρτοφυλάκιο» και μπορεί να διεκδικήσει ως ένας από τους δύο διαπραγματευτές για λογαριασμό του ΕΛΚ που εξασφάλισε την υποψηφιότητα της κ. Φον ντερ Λάιεν και την ισχυρή παρουσία της ΝΔ εντός της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Οι θέσεις που συζητούνται στο παρασκήνιο αφορούν είτε αυτό της Αγροτικής Πολιτικής είτε αυτό της Διεύρυνσης, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο. Αναλόγως το χαρτοφυλάκιο θα γίνει και η επιλογή του Έλληνα επιτρόπου από τον κ. Μητσοτάκη, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας πρώιμη τη συζήτηση. Το προηγούμενο διάστημα, πάντως, έχει συζητηθεί το όνομα του περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως. Δεν αποκλείεται και η ανανέωση της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά, που έχει πολύ καλές σχέσεις με την κ. Φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα