Στις λίγο κάτω από 1000 μονάδες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά από οκτώ χρόνια και ενάμιση μήνα η αγορά της Αθήνας είδε τον Γενικό Δείκτη να περνάει το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων, αν και στην πορεία έμεινε από δυνάμεις με φόντο το πτωτικό κλίμα διεθνώς και τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έφτασε το μεσημέρι έως και τις 1.004,95 μονάδες αλλά με τους πωλητές να παίρνουν σταδιακά τα ηνία της συνεδρίασης τελικά ολοκλήρωσε στις 993,91 μον. με μικρή πτώση 0,39% και ικανοποιητικό τζίρο για ακόμα μία συνεδρίαση στα 93,73 εκατ. ευρώ (45,506 εκατ. τεμάχια).

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση του FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 2.406,64 μονάδες, η μεσαία του FTSEM με οδηγό τον ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 1.524,18 μονάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τραπεζικός κλάδος εξελίχθηκε σε βαρίδι της συνεδρίασης ολοκληρώνοντας με απώλειες 1,59% στις 735,89 μονάδες αν και κατάγραψε οριακά νέο υψηλό εντός της ημέρας στις 753,27 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση ο ΓΔ είχε να δει τις 1.000 μονάδες από τις 8 Δεκεμβρίου του μακρινού 2014 και παρότι τεχνικά δεν σημαίνουν κάτι στο διάγραμμα του ΧΑ σε ψυχολογικό επίπεδο δίνουν ένα σημαντικό μήνυμα, ειδικά για τα ξένα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν την ελληνική αγορά.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fastfinance, o ΓΔ έχει στηρίξεις πλέον στη ζώνη των 970 μονάδων, ένα επίπεδο που είναι και προηγούμενο υψηλό, ενώ επόμενος μεγάλος στόχος είναι το επίπεδο των 1.037 μονάδων.

Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται πάντως και στο σημαντικά αυξημένο τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων, ο οποίος αφότου “λίμναζε” για αρκετό διάστημα στα επίπεδα των 50-60 εκατ. ευρώ πλέον κινείται σταθερά στην περιοχή των 100 εκατ. Κομβική για τη συνέχεια ενδεχομένως να αναδειχθεί η συνεδρίαση τις περασμένης Τετάρτης, η οποία ολοκληρώθηκε με εκτίναξη τζίρου πάνω από 100 εκατ. ευρώ μόνο στις τελικές δημοπρασίες (και συσχετίστηκε από πολλούς με το αμερικανικό fund Vanguard).

Το μόνο που λείπει πλέον από την ελληνική αγορά είναι να λειτουργήσει σε μία οικονομία που διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται να συμβεί αργά ή γρήγορα και πλην απροόπτου θα είχε γίνει από πέρυσι αν δεν είχαν υπάρξει αρνητικές παγκόσμιες εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα μηνύματα πάντως συνεχίζουν να είναι θετικά, με διεθνείς οίκους να υπογραμμίζουν σε τακτά διαστήματα τόσο τη δυναμική του ΧΑ όσο και της οικονομίας της χώρας. Χτες άλλωστε, η S&P σε νέα της έκθεση τόνιζε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα έχει ένα δύσκολο έτος λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. Μάλιστα εκτιμά πως η κερδοφορία τους θα συνεχίσει να αυξάνεται και φέτος θα πλησιάσει αυτήν των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο ταμπλό
Η Βιοχάλκο τερμάτισε στην κορυφή του FTSE 25 με άλμα 3%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 2,36% και ο ΟΛΠ κατά 2,1%. Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν ακόμα ο ΟΠΑΠ (0,8%) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,5%) ο Μυτιληναίος (0,4%) έχοντας σημειώσει ακόμα ένα ιστορικό υψηλό ενδοσυνεδριακά και η ΕΥΔΑΠ (0,15%).

Αρνητικό ήταν το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να σημειώνει απώλειες 0,77%, την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,38%, την Πειραιώς κατά 1,58%, ενώ η Eurobank έκλεισε στο -2,42%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Ελλάκτωρ που πραγματοποίησε βουτιά 6,55%, η Quest έχασε 3%, ο Σαράντης 2,1%, η Aegean 2%, τα ΕΛΠΕ 1,5%, η ΔΕΗ 1,25% και ο Τιτάνας 1%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο ΑΜΔΗΕ πραγματοποίησε ράλι 5,1% με τζίρο 4 εκατ. ευρώ μετά την αναβάθμιση σε σήμα “buy” από την Eurobank Equities με τιμή – στόχο τα 2,9 ευρώ, η Cenergy ολοκλήρωσε με κέρδη 2,8%, Πλαστικά Θράκης στο +2,3%, η Παπουτσάνης στο +2,2% και η Ideal στο +1,1% Αντίθετα, η ΑΒΑΞ έχασε 5,1%, η Intrakat 3,7% και ο Ικτίνος 2,8%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα