Στις 25 Φεβρουαρίου Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσέφεριν υπογράφουν το μνημόνιο συναντίληψης για την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου

Εντείνει τις κινήσεις της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον εκπεφρασμένο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στόχο της για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Ζυρίχη, προκειμένου να πραγματοποιήσει νέο κύκλο επαφών. Αυτή τη φορά, με τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γκρεγκ Κλαρκ, την διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, Έμιλι Σο, αλλά και τεχνικά κλιμάκια της διεθνούς ομοσπονδίας ούτως ώστε να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα και να γίνει μια προπαρασκευαστική επαφή πριν από την έλευση στην Αθήνα του Αλεξάντερ Τσέφεριν. Στις 25 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της UEFA θα υπογράψουν το μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο θα ενεργοποιήσει την κατάθεση προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη ημέρα στο ποδόσφαιρο της χώρας.

“Μέχρι σήμερα επιχειρήθηκε να καλυφθεί αποσπασματικά και με “μπαλώματα” η ζοφερή κατάσταση που υπήρχε. Μία ποδοσφαιρική “βεντέτα”, μία επιχειρηματική, αλλά και προσωπική αντιπαλότητα, η οποία αφού μπήκε στα γήπεδα, απειλούσε να απλωθεί στην κοινωνία, διχάζοντας τους πολίτες, ακόμη και με όρους γεωγραφίας, με μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο και βία. Πρόκειται για γεγονότα που δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό, ούτε την αισθητική μας και προσβάλλουν όλους τους πολίτες. Οι πραγματικοί φίλαθλοι δε μπορούσαν πια να πάνε ούτε στο γήπεδο, για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Το ερώτημα “γιατί δεν γίνεται κάτι και στην Ελλάδα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη;” ακουγόταν συχνά. Και αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να πράξουμε”, τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Οι επαφές του Γ. Γεραπετρίτη

Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά την παρέμβαση που πραγματοποίησε, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε στην Ελβετία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τεχνικά κλιμάκια σε όλους τους επιμέρους τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υπήρξε βασική κατανόηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει…Far West και πως η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να αναστραφεί. “Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η UEFA συμφώνησε να κάνει τις προτάσεις της για την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου και η ελληνική πλευρά να νομοθετήσει το ευρύτερο πλαίσιο. Η UEFA διέκρινε με ικανοποίηση πως για πρώτη φορά υπάρχει σοβαρότητα και ισχυρή πολιτική βούληση. Οι προτάσεις της UEFA θα τεθούν υπόψη της ΕΠΟ και της Super League και εάν δε γίνουν δεκτές, τότε εκτίθεται όποιος κρατήσει αρνητική στάση, ενώ η πολιτεία είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει ότι δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις”, τονίζουν πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, μέσα από το συμφωνητικό που θα υπογραφεί, θα παρέχει τεχνική βοήθεια σε όλα τα θέματα:

-Οργανωτικά ποδοσφαίρου.

-Βία.

-Χειραγώγηση.

-Διαιτησία.

“Αυτά τα θέματα θα τα φέρουμε στη Βουλή ως νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν είχε τολμήσει τέτοια βαθιά τομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αποβολή των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις”, είναι το σχόλιο στελεχών.

Τι μέλλει γενέσθαι με τη διαιτησία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τομέα της διαιτησίας πρόθεση είναι να υπάρξει ανεξαρτητοποίησή της και πλήρης αυτονόμησή της από την ΕΠΟ, με επικεφαλής Ευρωπαίο, διακεκριμένο παράγοντα του ποδοσφαίρου. “Η διαιτησία πρέπει να έχει λειτουργική και οργανική ανεξαρτησία. Μέρος του προβλήματος είναι και η ίδια η ΕΠΟ, η οποία όπως φάνηκε και στις συζητήσεις στην Ελβετία, δεν έχει καταφέρει να ανασχέσει τη διολίσθηση του ποδοσφαίρου. Προς την κατεύθυνση αυτή θα έλθουν προτάσεις που θα αφορούν τις αρμοδιότητες και τον τρόπο εκλογής των μελών της. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η διαφορετικότητα στην εκλογή των οργάνων στο ποδόσφαιρο και να σταματήσει να υφίσταται ο έλεγχος των διοικήσεων των ομάδων, που δημιουργούσε το πρόβλημα. Άλλωστε οι πίνακες στατιστικής που παρουσίασε η UEFA, είναι εντυπωσιακοί: Τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, τόσο οικονομικά όσο και αθλητικά είναι σε ανοδική πορεία. Σχεδόν η μόνη που έχει πάρει την κατιούσα είναι η Ελλάδα”, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στο ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας, η θέση παραμένει σταθερή. “Όποια ομάδα θα κρίνεται από δικαιοδοτικό όργανο ότι βρίσκεται σε τέτοιο καθεστώς και δε θα συμμορφώνεται άμεσα, τότε θα της αφαιρούνται βαθμοί. Σε περίπτωση που δεν αίρεται η πολυϊδιοκτησία θα επαναλαμβάνεται η κύρωση, που τελικά θα οδηγεί στον εξοβελισμό της ομάδας από την πρώτη κατηγορία”, επισημαίνουν πηγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα