Στις 21 Ιουλίου αναμένονται οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία

Η Ουκρανία πιθανόν να διοργανώσει πρόωρες εκλογές στις 21 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου της χώρας, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχε ο τελευταίος με βουλευτές.

“Βλέπουμε ως προτιμότερη ημερομηνία για τις εκλογές την 21η Ιουλίου 2019”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Αντρίι Μπογκντάν.

Ο ίδιος είπε ότι ο Ζελένσκι πιθανόν να ανακοινώσει σήμερα τον διορισμό κάποιων προσώπων σε υψηλόβαθμες θέσεις. Ο Μπογκντάν θεωρείται ένας από τους πιθανότερους υποψήφιους επικεφαλής της προεδρίας.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες πρόωρες εκλογές κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας. Οι εκλογές αναμενόταν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «διαλύει τη Βούλη». Ο ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλούμενος διαφωνίες με τον Ζελένσκι.

Η νομοθεσία της χώρας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

Σχετικά Νέα