Στην Τουρκία ο Βρετανός ΥΠΕΞ με εμπόριο και ασφάλεια στην ατζέντα του

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείουθα επισκεφθεί την Τετάρτη στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη, με ατζέντα τη συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας για το εμπόριο και την ασφάλεια.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι θα έχει «συνομιλίες υψηλού επιπέδου», αναφέρει η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, για την ενίσχυση του εμπορίου, την προστασία της περιφερειακής ασφάλειας, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Ο κ. Κλέβερλι είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Βρετανός υπουργός που επισκέπτεται την Τουρκία μετά από τον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης τον Μάιο. Αναμένεται επίσης να «επαινέσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενθαρρύνει τη Ρωσία να ενταχθεί εκ νέου στην Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και θα συζητήσει τις ευρύτερες επιπτώσεις του παράνομου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Τζέιμς Κλέβερλι θα συναντήσει τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας ενώ θα επισκεφθεί το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της Τουρκίας προκειμένου να δει πώς η βρετανική βοήθεια υποστηρίζει την Τουρκία να ανακάμψει από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισέφερε 40 εκατομμύρια στερλίνες προς την ανοικοδόμηση και την ανακούφιση των πληγέντων από τους σεισμούς τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι, που εργάζονται μαζί για να αντιμετωπίσουν τα πιο σημαντικά διεθνή ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και οι δύο.

«Η στενή μας συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της εμπορικής μας σχέσης, την αντιμετώπιση κοινών προτεραιοτήτων ασφάλειας και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας σε μια εποχή που αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις» δήλωσε πριν από την επίσκεψη ο κ. Κλέβερλι.