Στην Ολομέλεια της Βουλής η άρση ασυλίας του Π. Πολάκη

Με ονομαστική ψηφοφορία αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια για την άρση ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10.00.

Οι αφορμές για την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη ήταν δύο:

– Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ και υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Σταμάτη Πουλή.

– Το ενδεχόμενο καταγραφής της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρ. αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ελήφθη με ψήφους 8-2 (υπέρ Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ελληνική Λύση και κατά ΚΚΕ και ΜέΡΑ25). Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης τόνισαν στην Επιτροπή ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα τελέσθηκαν στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων και κατά συνέπεια οι υποθέσεις θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που προβλέπει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

«Ο πολιτικός πολιτισμός της Ν.Δ. είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Σε μία συνεδρίαση παρωδία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η Ν.Δ. και οι εκπρόσωποί της παραβίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», είχε τονίσει ο Δ. Τζανακόπουλος μετά την αποχώρησή του από την επιτροπή. «Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να γίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκόμενου Στ. Πουλή αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον Γ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του Π. Πολάκη, ακολουθώντας μια πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του Π. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά, παρέκαμψαν κάθε ουσιαστική και διαδικαστική αντίρρηση που τέθηκε ενώπιόν τους, αποδεικνύοντας ότι είχαν προαποφασίσει τη στάση τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ρεβανσισμού. Η ευθύνη του προέδρου της Επιτροπής Χ. Αθανασίου γι’ αυτή την παρωδία είναι προφανής και απαράγραπτη».

«Η πολιτική δειλία της Ν.Δ. είναι πρωτοφανής. Αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέσα από μια προφασισμένη διαδικασία η Ν.Δ., συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, προχώρησε στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού της», τόνισε ο Π. Πολάκης, επισημαίνοντας ότι στην υπόθεση Πουλή – ΚΕΕΛΠΝΟ «πιάσαμε τον κλέφτη και μας λέει ότι τον είπαμε κλέφτη» και ότι εκείνος αποκάλυψε τις απευθείας αναθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στη σύζυγο Στουρνάρα. «Έτσι γκρεμίζονται τα φληναφήματα περί πολιτικού πολιτισμού», είχε αναφέρει ο Π. Πολάκης και προανήγγειλε ότι στην Ολομέλεια θα καταθέσει έγγραφα για τις αποκαλύψεις του. Έκανε λόγο για «πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή», ενώ εξήγησε τι επιδιώκει η Ν.Δ.: «Δεν θέλουν, γιατί είναι δειλοί, δεν έχουν το πολιτικό θάρρος, να στήσουν Προκαταρκτική ή Ειδικό Δικαστήριο, αλλά θέλουν να πουν ότι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι θέμα ύφους και ήθους και πρέπει να δικαστείς σαν ένας οποιοσδήποτε πολίτης που χρησιμοποιεί λάθος εκφράσεις».

Σχετικά Νέα