Στην κορυφή της ατζέντας η συνέχιση της συνεργασίας των δυο χωρών – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Κατά την αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη η συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταφορές, η επιστήμη, η τεχνολογία, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία και οι κοινωνικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Τουρκία ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στο πλαίσιο του κοινού στόχου που έχουν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών θα αξιολογηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ο εμπορικός όγκος μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος αυτή τη στιγμή προσεγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναμένεται να τεθούν στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν την Μουσουλμανική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη και τους Τούρκους ομογενείς στη Ρόδο, στην Κω και στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συζητηθεί επίσης η διαδικασία της διευκολυνόμενης έκδοσης βίζας στην πόρτα, η οποία εφαρμόζεται από τις 30 Μαρτίου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά. Επίσης θα συζητηθεί η περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας.

Κορυφαίοι επιχειρηματίες των δύο χωρών προγραμματίζεται να συναντηθούν υπό τη στέγη του νεοσύστατου «Μεικτού Επιχειρηματικού Συμβουλίου».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να υπάρξει συνέχιση στο κοινό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η επιστήμη, η τεχνολογία, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία και οι κοινωνικές σχέσεις, ιδίως η οικονομία, στη βάση μιας θετικής ατζέντας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, όπου αναμένεται να επανεξεταστεί η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και οι προσδοκίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα, θα συζητηθεί επίσης και η από κοινού καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Προβλέπεται επίσης να διαβιβαστούν οι απόψεις της Τουρκίας για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, κυρίως για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ως προσθήκη στις 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, βρίσκεται στην ατζέντα και η υπογραφή συμφωνιών για την «Υγεία και τις Ιατρικές Επιστήμες και τη Διαχείριση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχει προγραμματιστεί να γίνει κοινή δήλωση από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη, με τρόπο που θα αντικατοπτρίσει τη θετική τάση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι σχέσεις είχαν εισέλθει σε μια νέα εποχή
Με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, με αφορμή το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ξεκίνησε μια νέα εποχή στις σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω επίσκεψης, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία, όπου και οι δύο πλευρές δήλωσαν τη αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν τις φιλικές σχέσεις, τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση καθώς και να επιλύσουν όλες τις μεταξύ τους διαφορές με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Από την επίσκεψη αυτή μέχρι και σήμερα, οι δύο πλευρές διατήρησαν τη δέσμευση που ανέλαβαν με τη Διακήρυξη, στοχεύοντας στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την κατάλληλη αντιμετώπιση των υφιστάμενων ζητημάτων, σύμφωνα με το περιεχόμενο και το πνεύμα της Διακήρυξης.

Οι Μέρη προσπάθησαν να ενισχύσουν τη θετική ατζέντα μέσω συνεχών και εποικοδομητικών διαβουλεύσεων που βασίζονται σε πυλώνες του «πολιτικού διαλόγου», του «ενισχυμένου κοινού σχεδίου δράσης και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα