Στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη «Κένταυρος»

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Κένταυρος της Όμικρον εντοπίστηκε στην Ελλάδα μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε σε 664 δείγματα το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου, από τα δείγματα που εξετάστηκαν απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος».

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι παρά το γεγονός δεν είναι δεδομένη η επικράτηση της παραλλαγής «Κένταυρος» στη χώρα μας η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

«Παρότι η υποπαραλλαγή «κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη» ανέφερε χαρακτηριστικά/.

Σήμερα μάλιστα, σε διευκρινίσεις για το ποιες κατηγορίες πολιτών μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια προχώρησε η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν αύριο 14 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με τα διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική (4η δόση) ή τρίτη αναμνηστική δόση (5η δόση) σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει.

«Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορονοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:

• σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

• σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων

• σε επαγγελματίες υγείας

• σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα

• σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα