Στην Αίγυπτο ο Μητσοτάκης: Η ατζέντα των συζητήσεων με τον Αλ Σίσι

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συναντώνται σε μια συγκυρία κατά την οποία η δυναμική στον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, ήδη διαμορφώνει ισχυρές συνθήκες για την ανάπτυξη μεγαλύτερου βάθους στα κεκτημένα ειρήνης.

Το ραντεβού του Καΐρου αποτελεί την επόμενη φάση στην βελτίωση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Τα αποτελέσματα δηλαδή της κοινής περπατησιάς στην οποία η Αθήνα και το Κάιρο επενδύουν μεθοδικά από το περασμένο καλοκαίρι, σε διμερές επίπεδο με την υπογραφή της εμβληματικής συμφωνίας της 6ης Αυγούστου για τη Μερική
Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

Επιπλέον δια μέσω του πρωταγωνιστικού ρόλου τους στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως η τριμερής με την Κύπρο, αλλά και του καινοτόμου σχήματος ενεργειακής συνεργασίας του East Med Gas Forum.

Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στο Κάιρο επτά μήνες μετά την επίσκεψη Σίσι στην Αθήνα.

Η συνάντηση της 11ης Νοεμβρίου του 2020, πραγματοποιείτο με φόντο την ανάδειξη Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τότε να διατυπώνει μια πρόβλεψη αναφορικά με τον τρόπο δράσης της νέας αμερικανικής διπλωματίας:

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Μία περιοχή, εξάλλου, την οποία γνωρίζει καλά, καθώς την παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες».

Το διάστημα που επακολούθησε ήταν πυκνό γεγονότων στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αφορμή την αναβίωση της κρίσης του Μεσανατολικού και η ανάγνωση του πρωθυπουργού αναφορικά με την στόχευση της Ουάσιγκτον για την περιοχή.

Στις 26 Μαΐου και μετά από μια διακλαδωμένη, διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέληγε στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Σίσι.

Μια συνάντηση που διεξήχθη στο φόντο της κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς, για την επίτευξη της οποίας ο ρόλος που διαδραμάτισε το Κάιρο ήταν καταλυτικός.

Στην περιοχή της κρίσης δε, η πρώτη παρουσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας ήταν ελληνική, με τα διαδοχικά ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών σε Ιερουσαλήμ και παλαιστινιακά εδάφη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 200 -και πλέον- ημέρων από την τελευταία δια ζώσης επαφή των ηγετών Ελλάδας και Αιγύπτου, έχουν επέλθει και άλλες μεταβολές στο εύθραυστο, γεωπολιτικό περιβάλλον ενώ έχουν προστεθεί ψηφίδες στο διπλωματικό μωσαϊκό.

Στην προμετωπίδα τους βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματά του τετ-α-τετ αυτού αναπόδραστα θα τεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη – Σίσι.

Παράλληλα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι πραγματοποιείται «παραμονές» σημαντικών γεγονότων που είναι προγραμματισμένα στο διπλωματικό καλεντάρι.

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου θα ανοίξει η αυλαία της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία θα συμμετάσχει η Αίγυπτος.

Αθήνα και Κάιρο μοιράζονται την ίδια προσέγγιση για τα τεκταινόμενα στην ταραγμένη, από τον εμφύλιο χώρα της Β. Αφρικής.

Η ελληνική και η αιγυπτιακή διπλωματία συγκλίνουν στην ανάγκη για να στηριχθεί η μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη Λιβύη με ασφάλεια σε εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο, αλλά και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya, στο Κάιρο. Μετά το πέρας των επαφών οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.

Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mostafa Madbouly, στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στις 16:10 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια.

Στις 18:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα