Site icon The Indicator

Στην αγορά οπλικών συστημάτων από Ν. Κορέα προχωρά η Αίγυπτος

Κοντά στην προμήθεια αρμάτων μάχης νοτιοκορεάτικης κατασκευής Κ2 και αυτοκινούμενων πυροβόλων βρίσκεται η Αίγυπτος. Στο περιθώριο της EDEX 2021 στο Κάιρο, έγινε γνωστό ό,τι η Αίγυπτος στρέφεται προς την Ν.Κορέα για την αγορά οπλικών συστημάτων.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

H κίνηση αυτή έρχεται μετά την πρόθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να προμηθευτούν νοτιοκορεατικής κατασκευής πυραύλους.

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται ένα μήνα αφότου ο Πρέσβης της Νότιας Κορέας στην Αίγυπτο, Χονγκ Τζον-γουκ, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή οικονομία είναι έτοιμη να γίνει μια από τις πιο ελκυστικές οικονομίες της περιοχής.

K2 BLACK PANTHER

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί οι αριθμοί, αλλά η Αίγυπτος έχει άρματα M1 Abrams (ΗΠΑ) και Τ-90 (Ρωσία) και η προμήθεια των Κ2 Black Panther θα φέρουν νέο τύπο στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Το Κ2, μοιάζει με το leopard 2 και έχει την τεχνολογική βοήθεια των Γερμανών σε αρκετά σημεία που είχαν πρόβλημα οι Κορεάτες. Επίσης, θεωρείται “αδερφάκι¨ του τουρκικού άρματος ALTAY που έχει κολλήσει και η Τουρκία στρέφεται σε Ν.Κορέα και Ουκρανία για να λύσει τα πολλά προβλήματα και να μπει στην παραγωγή. Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρμα είναι αρκετά πιο “ακριβό” από το “γνήσιο” γερμανικό.

Η Ν. Κορέα έχει περισσότερα από 100 άρματα αυτού του τύπου στις Ένοπλές Δυνάμεις, ενώ εκτός από την Αίγυπτο ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχει εκφράσει και η Νορβηγία. Το συγκεκριμένο άρμα βρίσκεται σε επιχειρησιακή υπηρεσία από το 2014.

K9 THUNDER

Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται και για την αγορά αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χιλ από τη Ν. Κορέα, τα Κ9 θα προστεθούν στα Μ109 που ήδη διαθέτει ο στρατός της χώρας.

Το συγκριμένο ερπυστριοφόρο έχουν η Εσθονία, η Νορβηγία, η Ινδία, η Φιλανδία, η Πολωνία και η Τουρκία.

Η τελευταία έχει την εγχώρια κατασκευή T-155 Firtina, τα οποία έχουν στείλει και στα κατεχόμενα στην Κύπρο.

Επισημαίνεται ότι από τον Ιούνιο του 2014 που ανέλαβε την προεδρία στην Αίγυπτο ο Αλ Σίσι, η χώρα κάνει μεγάλες αγορές σε σύγχρονα οπλικά συστήματα και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Οι αιγυπτο-κορεατικές οικονομικές σχέσεις

Το εμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Νότιας Κορέας έφτασε σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε είδη μηχανικής και ηλεκτρικά είδη, έπιπλα, ρούχα, χημικά προϊόντα, λιπάσματα και ιατρικές βιομηχανίες.

Η Νότια Κορέα έχει δώσει ιατρικές προμήθειες αξίας 500.000 δολαρίων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών PCR και ιατρικών μασκών, σύμφωνα με το International Finance.

Τέλος, η Νότια Κορέα έχει επενδύσει περίπου 570 εκατομμύρια δολάρια σε 181 έργα στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, της τεχνολογίας των πληροφοριών, του τουρισμού και της γεωργίας.

Exit mobile version